GORSKE IZBAVITELJICE / Ovo su iznimne žene koje zbunjuju muškarce: 'Ti si u HGSS-u? Kako si se tamo našla?'

Krunoslava Kauzlarić i Tihana Boban osjećaju se kao kod kuće kad su na vrhu planine usred mećave

10.3.2020.
17:00
VOYO logo

Drage naše, vas 154 ravnopravni ste dio naše službe. Svakodnevno gazite jednako težak teren, nosite tešku opremu, vodite kompleksneakcije, spašavate iz jednako teških situacija i naša ste inspiracija svakog dana.

Tako je na svom popularnom Twitter računu Hrvatska gorska služba spašavanja svojim članicama čestitala Dan žena. Ove godine GSS slavi 70 godina djelovanja, a ističu kako ih je upravo predanost i rad kolegica - ojačao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobar razlog da naša reporterka Lada Marinović porazgovara s dvije iznimnežene koje uza svoje svakodnevne obveze odvajaju vrijeme za pomoć drugima u nevolji.

Krunoslava Kauzlarić voditeljica je Ureda agencije za posredovanje nekretninama. Mjesto na kojem se ona osjeća kod kuće jest - na vrhu planine usred mećave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Adrenalin je nešto što mene vuče, ima puta kad se zapitam: zašto to radiš? Dogodi se i takav moment, ali to je taj moment koji te zove kasnije i hoćeš još, još i još. Mislim da se ovim poslom ne može baviti netko koga strah paralizira, već neki strah koji te gura naprijed da osoba bude još bolja", kaže Krunoslava.

TihanaBoban je pak svoju ljubav prema speleologiji spojila s nesebičnim spašavanjem života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je lifestyle, to je život. Kad je akcija, ideš što prije, želiš to napraviti što bolje. To je nešto ozbiljno i važna je i ta edukacija unutar Gorske službe, mi smo profesionalci amateri i to je baš dobro", tvrdi Tihana.

Zajedno imaju čak 25godina iskustva, ali čuđenja da je žena u HGSS-u i dalje ima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"'A ti si u HGSS-u?', često me pitaju. Uvijek se nađu ljudi kojima je to čudno pa pitaju kako sam se našla tamo, što tamo radim... Sve radim, sve što rade i drugi", naglašava Krunoslava, a Tihana se nadovezuje:

"U Himalaju se išlo, i onda novinar isto pita, ono: 'A kako će sada tvoje dijete bez tebe?' Ne vidim da su ijednog muškog to pitali."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa tako junakinje naše priče hrabro idu i na vrh planine i u divlje vode ili pak u duboke špilje. U jednoj godini HGSS-ovci odrade oko 500 planinskih akcija, 180 potraga i 270 intervencija. Velika žrtva, još veća nagrada.

"Gdje ima volje, ima i načina, sve čovjek stigne. O. K., možda ne idem na tečaj španjolskog, a htjela bih, ali ovo mi pruža toliko zadovoljstva da i ne bih ništa drugo raditi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove su se žene itekako dobro snašle u - kako bi mnogi voljeli reći - muškomposlu. To samo dokazuje da žena, ako doista nešto želi, nitko i ništa joj ne bi trebalo stati na put - ponajmanje glupe predrasude.

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo