OVO SU GRADOVI U KOJIMA SE RAĐA SVE VIŠE DJECE: / Evo zašto su se mlade obitelji odlučile živjeti baš u njima

Image
Foto: PIXSELL(Ilustracija

Dok najveći gradovi imaju slab prirast prirodnog stanovništva, Solin, Metković i Dugo Selo samo su neki od manjih gradova gdje se smještaju brojne mlade obitelji.

28.8.2018.
20:37
PIXSELL(Ilustracija
VOYO logo

Na popisu 128 gradova u Hrvatskoj, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, svega je devet njih koji su u prošloj godini zabilježili više živorođenih od umrlih. Nije riječ o najvećim gradovima, dapače, najveći hrvatski gradovi su uglavnom na samom začelju ljestvice. Najveću razliku zabilježio je Solin, koji ima prirodni prirast od 76 novih građana. Slijede Metković (45), Kaštela (33), Dugo Selo (31), Imotski (16), te Krk, Pazin (11), Opuzen (6) i Biograd na moru (2).

Gardonačelnik Solina Dalibor Ninčević otkriva da dobre brojke dijelom može zahvalitii blizini Splita, ali i povoljnijim cijenama stanova. No, podsjeća i da daju novčanu pomoć pri rođenju djeteta, subvencioniraju dohranu dojenčadi i male djece, daju pomoć obiteljima s četvero i više djece, sufinanciraju i oslobađaju plaćanja vrtića, pomažu roditeljima osnovnoškolske djece u nabavi radnih bilježnica i materijala za pomoć u učenju, a roditeljima srednjoškolske djece u nabavi knjiga. Mađe obitelji privlači i činjenica da sufinaciraju i produženi i cjelodnevni boravak učenika, ali da učenicima i uspješnim studentima dodjeljuju stipendije, te sufinanciraju prijevoz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozitivna slika Dugog Sela

Višestruki porast stanovništva Dugo Selo je pak, pojašnjava za portal Gradonačelnik.hr zamjenica gradonačelnika Jasminka Kokot Bambić, zabilježilo poslije Domovinskog rata. U to vrijeme u Dugo Selo su se doseljavale obitelji sa više djece koja su tamo i ostala, te sada i sama osnivaju obitelji i doprinose broju novorođene djece, na što je, kaže, Grad Dugo Selo izuzetno ponosan.

I oni provode pronatalitetne mjere poput Solina, a među ostalim sufinaciraju i troškove logopedskih tretmana za djecu, osiguravaju sredstva za dodatne programe u osnovnim školama, besplatne obroke za školsku djecu iz socijalno ugroženih obitelji, a troškovi Grada u pomaganju dosežu i 25 milijuna kuna. Ni Kokot Bambić ne bježi od blizine Zagreba zbog koje je Dugo Selo posebno privlačno mladim obiteljima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razglednica iz Krka

Darijo Vasilić, dugogodišnji gradonačelnik Krka, kaže kako nisu najvažnije poticajne mjere koje daje grad, već ukupna atmosfera življenja u gradu. Krk je već 10-ak godina jedan od gradova s najnižom nezaposlenošću u zemlji, svega 2,5 posto. Turistička sezona se produžuje, kampovi i hoteli sada rade i po osam mjeseci na godinu, posla ima, pa ima i nešto priljeva stanovnika. No, mladima i obiteljima s djecom, kao i u Solinu i Dugom Selu, pomaže i sam grad. Prito, ističe, gradonačelnik imaju i sve sadržaje koji su potrebni obiteljima za život.

Dodajmo ovome, da gledajući općine po prirodnom prirastu možemo izdvojiti Podstranu kod Splita (+58) i Viškovo ponad Rijeke (+49).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo