OVO SE DOGODILO SAMO DVAPUT U POVIJESTI: / Vakula objavio tjednu prognozu, bit će sunčanije i toplije. Ali četvrtak će sve pokvariti...

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

U ovome će tjednu, uz prevladavajuće sunčano vrijeme poslijepodneva biti znatno toplija, u mnogim mjestima čak i od prosječnih druge polovine travnja

15.4.2019.
17:44
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Kao što je i počeo, Veliki tjedan nastavlja se zamjetno drukčijim vremenom od onoga u prošlome tjednu, kada je bilo kišovito i u većini Hrvatske relativno svježe. Štoviše, srednja najviša poslijepodnevna temperatura zraka od petka do nedjelje ponegdje je bila kao rijetko kada u povijesti mjerenja - na postaji Zagreb Maksimir, primjerice, niža je bila samo 1982. i 1987. godine.

U ovome će tjednu, uz prevladavajuće sunčano vrijeme poslijepodneva biti znatno toplija, u mnogim mjestima čak i od prosječnih druge polovine travnja, ali će jutra još često biti relativno svježa, posebice u utorak i srijedu, kada je na kopnu pri tlu moguć slab mraz, ističe u uvodu Zoran Vakula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malo kiše samo ponegdje može pasti u četvrtak, a tek početkom novoga tjedna znatnije se povećava vjerojatnost za diljem Hrvatske ponovno promjenljivije i nestabilnije razdoblje.

Utorak: sunčanije i danju toplije, ali ujutro ponegdje mraz

"U utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano uz slab vjetar. Ujutro mjestimice može biti kratkotrajne magle. Najniža jutarnja temperatura između 1 i 4 °C, a najviša dnevna oko 16 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još malo hladnije jutro bit će u središnjoj Hrvatskoj uz temperaturu između 0 i 3 °C, pa uz tlo može biti slabog mraza. Prevladavat će sunčano uz najvišu temperaturu od 16 do 19 °C.

U gorju će ujutro također biti slabog mraza, mjestimice je moguća i magla, a danju će prevladavati sunčano. Sunčano će biti i na sjevernom Jadranu, ujutro uz obalu uz umjerenu, podno Velebita i jaku buru koja će oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadni i zapadni vjetar. More malo do umjereno valovito. Poslijepodnevna temperatura oko 13 °C u gorju, a na Jadranu između 16 i 18 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obilje sunca bit će i na srednjem Jadranu i unutrašnjosti Dalmacije. Ujutro će uz obalu puhati slaba bura, danju sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura od 5 do 7 °C, uz obalu između 9 i 12 °C, a najviša dnevna uglavnom od 16 do 19 °C.

I na jugu Hrvatske pretežno sunčano i ugodno toplo uz temperaturu između 18 i 20 °C. Nakon umjerene bura, danju će puhati slab do umjeren sjeverozapadni i zapadni vjetar."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku tjedna većinom sunčano i još toplije, ali u četvrtak...

"U srijedu ujutro još mjestimice na kopnu može biti mraza, dok će danju uz pretežno sunčano vrijeme biti još malo toplije. U sljedeća dva dana bit će prolazno više oblaka, a malo kiše može pasti u četvrtak. Zatim do kraja tjedna ponovno pretežno sunčano uz temperaturu i oko 20 °C.

Na Jadranu sljedećih dana pretežno sunčano, u četvrtak uz prolazno više oblaka. Uglavnom će ujutro uz obalu puhati slaba do umjerena bura, danju zapadni i sjeverozapadni vjetar. Bit će još malo toplije, prema kraju tjedna uz temperaturu nerijetko višu od 20 °C", prognozirala je za HRTDunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo