OVO MORATE VIDJETI: / Bivši ministar dobio 2,5 milijuna kuna na natječaju koji je sam potpisao: 'Pitao sam Povjerenstvo, rekli su da mogu'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je putem Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, čiji je bio član Upravnog vijeća, dobio bespovratnih 2,

15.9.2020.
7:07
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Bivši ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade, Tomislav Tolušić, nalazi se među 17 dobitnika "Vinske omotnice", odnosno državnih mjera za ulaganje u vinarije i marketing vina. Njemu je Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju dodijelila 2,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava za vinariju koju je u svibnju počeo graditi u Rezovcu pored Virovitice, doznaje Agrobiz.

Image
BIVŠI MINISTAR TOLUŠIĆ IZNENADIO ODLUKOM: /

'Povlačim se sa svih političkih funkcija, više nemam strasti za politiku'

Image
BIVŠI MINISTAR TOLUŠIĆ IZNENADIO ODLUKOM: /

'Povlačim se sa svih političkih funkcija, više nemam strasti za politiku'

Nadređeni i član Upravnog vijeća

Tolušić je kao ministar poljoprivrede bio nadređen šefici spomenute agencije, Matildi Copić, a bio je i predsjednik Upravnog vijeća koje ju je i izabralo na tu dužnost. Tolušić je s njome surađivao u vrijeme svog mandata, a čak je i potpisao pravilnik natječaja putem kojeg je dobio novac. Njega je, doduše, nešto kasnije izmijenila ministrica Marija Vučković, ali to nije spriječilo dodjelu novca njezinom bivšem kolegi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gospodin Tomislav Tolušić kao fizička osoba koja više ne obnaša dužnosti koje bi bile prepreka u sklapanju pravnih poslova povezanih s djelatnostima u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede ima jednaka prava i obveze kao i svaki drugi građanin Republike Hrvatske. Stoga bi njegovo izuzimanje iz natječajnog postupka bilo kršenje njegovih Ustavom propisanih građanskih prava, ali i pravilnika koji definira provođenje natječaja", priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

'Obični sam građanin'

Sam Tolušić uopće nije uznemiren kritikama jer je "zavirio" u "vinsku omotnicu" i uzeo 2,5 milijuna kuna. "Normalni, obični sam građanin i svatko tko želi ulagati u proizvodnju vina se mogao javiti. Prije nego sam se javio na natječaj, pitao samo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa mogu li se javiti i oni su odgovorili potvrdno", poručio je Tolušić za 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako je on potpisao, ali ne i napisao pravilnik koji je gotovo identičan s onim koji je bio na snazi u protekle četiri godine. Istaknuo je da predviđeni novac nikad nije potrošen, pa time nije imao prednost nad drugima. Odbacio je tezu da su mu milijune "sredili" njegovi ljudi, jer on nije imenovao svoju nasljednicu u ministarstvu, a ravnateljica agencije je bila izabrana putem natječaja.

Dobro je odlučio

Istaknuo je kako je njegova vinarija vrijedna 4,2 milijuna kuna, a uz spomenute poticaje, uložio je i novac od prodaje stana u Zagrebu. Dodao je kako prije dvije godine nije mogao razmišljati o smjeni s ministarske funkcije, niti o proizvodnji vina, no smatra da je dobro odlučio. "Radim i nikada nisam bio sretniji i zadovoljniji. Fizičkim radom se odmaram od zadnje četiri godine. A vjerujem da ću imati i dobar proizvod", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo