OVO JE NAJČUVANIJA I NAJVRJEDNIJA PROSTORIJA U HRVATSKOJ: / A jedna blagovaona će sutra postati povijesno mjesto...

Image

Nedjelja, 27.12. ostat će zabilježena kao dan kad je Hrvatska, ali i cijela Europska unija krenula u zadnje poluvrijeme borbe protiv koronavirusa

26.12.2020.
20:20
VOYO logo

I to se napokon dogodilo - u Hrvatsku su jutros stigle prve doze cjepiva protiv koronavirusa. Dočekao ih je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo u čijoj su zgradi trenutno i pohranjene. Već sutra kreće raspodjela po županijama, a prva osoba koja će se cijepiti je netko od korisnika Doma za starije Trešnjevka u Zagrebu, javlja RTL.

9750 doza cjepiva stiglo je jutros iz Belgije u Zagreb. Pokaznu kutiju s dozama liječnici su nazvali pizza box. Takvih nekoliko trenutno se čuva pod ključem u hladnjači Zavoda za javno zdravstvo pod strogim nadzorom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'HRVATSKA JE NA JEDNOM NEMIRNOM MORU'; Đikić kaže da cjepivo do ožujka neće imati utjecaj i otkrio: /

'Capak me šokirao. Jedini izlaz je ostavka'

Image
'HRVATSKA JE NA JEDNOM NEMIRNOM MORU'; Đikić kaže da cjepivo do ožujka neće imati utjecaj i otkrio: /

'Capak me šokirao. Jedini izlaz je ostavka'

Pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš na pitanje je li prostorija s cjepivom trenutno najčuvanija i najvrjednija prostorija u Hrvatskoj, odgovara: "Pa smatram da je, zato što smatram da je cjepivo protiv COVID19 jedan znanstveni, tehnološki pa i civilizacijski iskorak".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaka od bočica sadrži cjepivo dovoljno za pet osoba. Isporuka po svim županijama kreće sutra. "Za sada je planirano da bi nam Civilna zaštita u tome pomogla. Svaki prijevoz će biti iskorišten koji je dostupan, može se voziti i sanitetom, ali Civilna zaštita će nam u tome svakako morati pomoći", kaže Bubaš.

Na Trešnjevci će biti cijepljena prva osoba u Hrvatskoj

U domu za starije Trešnjevka od jutra je radna akcija. Dok korisnici sve nadgledaju iz sigurnosti svojih soba, djelatnici doma čiste i pripremaju jer upravo će u tom domu biti cijepljena prva osoba u Hrvatskoj. Nekad je ovo bila blagovaona, a sada će postati mjesto za povijesno prvo cijepljenje protiv korone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za ovu lokaciju ćemo odrediti nekakvih 15 do 20 korisnika koji su zapravo spremni i zdravi. Koje ćemo provjeriti sutra da zadovoljavaju sve što je potrebno to je za ovaj dom, a tom rangu je, koliko je meni poznato oko 2000 ljudi", rekao je ravnatelj Doma zdravlja Zagreb Miro Hanževački.

"Reakcije naših korisnika su vrlo pozitivna, mi smo proveli anketu i većina naših korisnika se želi cijepiti. Mi sretni što će to sutra početi, bili smo spremni i spremni smo za sutra", kazala je ravnateljica Doma za starije Trešnjevka Tatjana Brozović Perić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dolazak prvih doza cjepiva u Hrvatsku pozdravio je i predsjednik Vlade Andrej Plenković preko svog Twitter profila.

"Jutros su u Hrvatsku stigle prve doze cjepiva protiv #COVID19. Prioritet je zaštita najugroženijih i najizloženijih - starijih i nemoćnih osoba te radnika u zdravstvenim i socijalnim ustanovama. Dolazak cjepiva ohrabrujuća je poruka i daje nadu u normalizaciju života tijekom 2021.", napisao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedjelja, 27.12. ostat će zabilježena kao dan kad je Hrvatska, ali i cijela Europska unija krenula u zadnje poluvrijeme borbe protiv koronavirusa.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo