objašnjenje / Ovo je test koji je pokazao da Donald Trump nije dementan: ptali smo hrvatske stručnjake što misle o njemu

'To nije test kojim se može mjeriti inteligencija, nego test koji ima drugu svrhu', kaže Mia Roje, psihologinja. Test otkriva postoji li kognitivno propadanje ili rana demencija

18.1.2018.
22:25
VOYO logo

Pije tablete za srce i protiv ćelavosti, ima povišen kolesterol, ali njegov doktor tvrdi - mogao bi živjeti 200 godina. Eto, to je zdravstveni karton Donalda Trumpa. Radio je test demencije, a ne inteligencije - pa ne znamo je li inteligentan, ali sigurno nije dementan.  Zdravstveni karton 45. američkog predsjednika donosi Leona Šiljeg.

Ovo je test koji je pokazao da Donald Trump nije dementan. Od mogućih 30 bodova - osvojio je svih 30 iako je prosječan rezultat 27 cijelih 4.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lav, nosorog deva - da, to je jedan od sedam zadatka koje je trebao riješiti američki predsjednik. Njim se ispituje verbalni faktor, jer većina zna koje su ovo životinje - ali je pitanje mogu li se sjetiti imena u određenom trenutku. Predsjednik je morao ponavljati brojeve obrnutim redoslijedom i određene riječi u razmaku od pet minuta.

Sve to se nalazi u  montrealskoj  ljestvici kognitivne procjene. Što je to - pitali smo hrvatske stručnjake.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne ulazeći u intelektualni status predsjednika Trumpa mogu reći da je to test koji spada u neuropsihologijske odnosno kognitivne testove. Ispituje dosta stvari, pamćenje, jezik, pažnju. Test traje 10-ak minuta i ima jako puno pitanja i izazovan je. To nije test kojim se može mjeriti inteligencija, nego test koji ima drugu svrhu", kaže Mia Roje, psihologinja. Test otkriva postoji li kognitivno propadanje ili rana demencija. 

"Možemo vidjeti imali netko deficita u nekom određenom području, a onda nadalje ispitivati detaljnije i vidjeti koji je uzrok tome", kaže Roje, psihologinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trump ima 71 godinu i najstariji je izabrani  američki predsjednik u povijesti. U kartonu stoji da je visok 190 i pol centimetara - iako se nagađa da je dva i pol centimetra niži. Težak je 108 kilograma, a krvni tlak mu je 122 sa 74. Trump kažu njegovi bivši suradnici poznaje ove 4 skupine hrane: pizzu, kolu, prženu piletinu i Mc Donalds - ovo zadnje jer vjeruje da bi bi ga netko mogao otrovati. 

"Neki ljudi imaju odlične gene. Rekao sam predsjedniku da je imao bolju prehranu zadnjih 20 godina, da bi možda doživio 200 godina. Ne znam, on ima nevjerojatne gene. Pretpostavljam", kazao je dr. Ronny Jackson, liječnik američkog predsjednika.    
Pije lijekove za srce, protiv ćelavosti i multivitaminski koktel. 45. predsjednik ima povišen kolesterol, kroničnu bolest kože koja se manifestira crvenilom na licu. S 11 godina mu je operirano slijepo crijevo. Kako u mladosti tako i u starosti ne pije i ne puši.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razgovarali smo o prehrani, vježbanju i dijeti. Koristila bi mu prehrana s manjim unosom  ugljikohidrata, te redovito vježbanje", kazao je dr. Ronny Jackson, liječnik američkog predsjednika.

Sistematski pregled je pokazao da je predsjednik zdrav ko dren i bolest ga ne može spriječiti da odradi mandat do kraja. Iako, bolest ga je spriječila od rata u Vijetnamu. Točnije - bolna stopala. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo