odmah nakon božića / Ove godine nešto ranije: nakon udarnog potrošačkog tjedna počela zimska sezonska sniženja

Od početka prosinca Hrvati su potrošili gotovo pola milijarde kuna više nego prošle godine

27.12.2016.
18:19
VOYO logo

Počela su zimska sezonska sniženja. Traju 60 dana, sve do 25. veljače. 

Od početka prosinca do 26. prošle godine izdano je 152.821.85 računa. Ove godine ih je za 769.633 računa manje. Od početka prosinca Hrvati su potrošili gotovo pola milijarde kuna više nego prošle godine i to prosječno po računu 71 kunu i 67 lipa - što je 4.3 posto više nego 2015.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više se troši, ali je računa manje - pa se može zaključiti da se više kupovina obavlja na jednom mjestu. Udarni potrošački tjedan je onaj prije Božića.

Ove godine je izdano milijun i 478 tisuća računa više nego 2015. U prošlom tjednu potrošeno je oko 300 milijuna kuna više, nego u istom tjednu prošle godine, a računi su veći za 9,5%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je prva godina da je sniženje počelo 27. prosinca i traje u pravilu narednih 60 dana. Nama se na prodaju nije odrazio nikakav pad, građani kupuju jednakim intenzitetom kao što su kupovali i prije blagdana", kaže voditeljica prodaje Tina Čima.

Stara i snižena cijena moraju biti jasno istaknute, a ako potrošači misle da su im narušena prava - mogu se žaliti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvo se moraju žaliti samom trgovcu, a ako ih trgovac odbije onda se mogu žaliti inspekciji. unutar Ministarstava nadležnih postoje inspekcije koje sankcioniraju trgovce koji se ne ponašaju u skaldu sa zakonom, a kazne su mogu kretati do 100 000 kuna", kaže odvjetnica i pravna savjetnica Društva "Potrošač" Dijana Kladar.

Ako trgovac ne proda sve proizvode za vrijeme sniženja, može to učiniti do isteka zaliha - ali bez oznake sezonsko sniženje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo