OVAKO IZGLEDA PROJEKT 'ZAŽELI' U OPĆINI ČEMINAC: / Žene su umjesto skrbi za starije i nemoćne morale bojiti ogradu na nogometnom igralištu

Image
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL

Pedesetak žena iz Općine Čeminac zaposlenih putem državnog projekta 'Zaželi', umjesto skrbi za starije i nemoćne osobe, morale su bojati ogradu na igralištu lokalnog nogometnog kluba,

2.9.2020.
15:16
Dubravka Petrić/PIXSELL
VOYO logo

Afere u slavonskoj općini Čeminac, koju vodi kontroverzni, donedavno HDZ-ov načelnik, Zlatko Pinjuh, ne prestaju se redati. Naime, ta je općina samo jedna od mnogih koje su ugovorile ukupno 460 projekata vrijednih 1,3 milijarde kuna u okviru programa zapošljavanja žena "Zaželi", kojim je 9028 žena zaposleno da skrbi o 46.458 starijih i nemoćnih osoba. Samo na području osječko-baranjske županije ugovoreno je 87 takvih projekata vrijednih 265,2 milijuna kuna, kojima je zaposleno 1867 žena koje skrbe o 9539 osoba.

Image
NAČELNIK BARANJSKE OPĆINE IZBAČEN IZ HDZ-A: /

Građani mu plaćaju kredite u 'švicarcima', stanove i automobile

Image
NAČELNIK BARANJSKE OPĆINE IZBAČEN IZ HDZ-A: /

Građani mu plaćaju kredite u 'švicarcima', stanove i automobile

Bojenje ograde na 30 stupnjeva

Iako iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, uz ove brojke, ističu i kako aktivnosti koje provode zaposlene žene moraju biti u skladu s ciljevima projekta, čini se da u Općini Čeminac ima i važnijih stvari od brige za starije i nemoćne. Poput, recimo, bojenja ograde igrališta NK Međimurec u Kozarcu. Naime, brojni su mještani Glasu Slavonije dojavili kako su vidjeli žene zaposlene putem programa "Zaželi" kako rade taj posao koji nije u opisu onoga što bi trebale raditi na 30 stupnjeva Celzijevih. Zbog tog je slučaja općinski vijećnik HDSSB-a, Matko Perković poslao je dopis nadležnom ministarstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kroz ovaj projekt uposleno je pedesetak žena, čiji je zadatak skrbiti o osobama starije životne dobi. No, uočio sam niz nepravilnosti, odnosno sustavno korištenje žena iz ovog projekta za obavljanje nekih drugih poslova, uz nalog načelnika općine, Zlatka Pinjuha", piše Perković.

Dobile prijetnje otkazom

Žene su navodno bojile ogradu igrališta 17. i 21. kolovoza od 8 do 14 sati. To je navodno naložio sam načelnik općine putem koordinatorice projekta. Iako su žene negodovale, navodno su dobile prijetnju otkazom, a zabranjeno im je i da upisuju što su zapravo radile ta dva dana. Neslužbenu potvrdu ovog čina mediji su dobili i iz samog NK Međimurec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prijava sumnje na nepravilnost, sukladno s propisanom procedurom, upućena je na daljnje postupanje i utvrđivanje činjenica Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, nadležnom za utvrđivanje nepravilnosti", ističu u Ministarstvu i dodaju kako su prijavu dobili još 25. kolovoza. Čeka se očitovanje Općine o ovom slučaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo