UTVRĐUJU UZROK SMRTI RODILJE I BEBE STARE 23 DANA / Ovaj soj je puno pogubniji po trudnice? 'Sada vidimo da su izuzetno rizična skupina i češće završavaju na ECMO-u i respiratoru'

3.11.2021.
20:14
VOYO logo

U Klinici za infektivne bolest Dr. Fran Mihaljević je u dva odvojena slučaja umrlo dijete staro 23 dana i 42-godišnja rodilja, javlja RTL Danas, a Ministarstvo zdravstva zatražilo je svu dokumentaciju i nalaz obdukcije za oba slučaja.

Dijete je preminulo u subotu poslijepodne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dijete je čekalo i nažalost nesretni slučaj se dogodio pred ambulantom gdje su ga nosili u intenzivnu na reanimaciju. Nije istina da dijete nitko nije htio primiti, postoje sestre koje rade trijažu, roditelji nisu ni prijavili trijažu, ali u svakom slučaju žalost i iskrena sućut roditeljima i obitelji zbog nesretnog slučaja", kazao je za RTL Ivan Puljiz, predstojnik Klinke za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević. Navodno su roditelji s bebom čekali u automobilu da dođu na red, no Pulji kaže da se ne može sada tvrditi da je bilo predugo čekano.

Image
VELIKA DILEMA /

Trebaju li se trudnice cijepiti? Markotić ponovno objasnila svoju izjavu koja je uzburkala duhove: 'Pitanje nije s da ili ne...'

Image
VELIKA DILEMA /

Trebaju li se trudnice cijepiti? Markotić ponovno objasnila svoju izjavu koja je uzburkala duhove: 'Pitanje nije s da ili ne...'

"Moramo sačekati nalaz obdukcije i dodatnih analiza, bilo što drugo reći bilo bi neozbiljno. Okolnosti odnosno uzrok smrti ovog časa ne znamo. To će se tek utvrditi obdukcijom i dodatnim analizama. Dijete je bilo pozitivno na SARS-Cov-2, je li to razlog ili nešto drugo u ovom času ne znamo", kazao je Puljiz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Testirali i bebe

Od početka pandemije u rodililištu u Petrovoj je 67 žena bilo pozitivno kad su rađale.

"Mi smo svu djecu do sada rođenu testirali od pozitivnih majki i svi su bili negativni. Na sreću. I to je u skladu s podacima koje dobivamo iz inozemstva da su vrlo rijetke vertikalne transmisije tijekom trudnoće", kazao je Gordan Zlopaša, pročelnik Zavoda za perinatalnu medicinu KBC-a Zagreb. U ovom je valu puno više zaraženih trudnica, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova vrsta virusa s kojim se sada susrećemo je puno puno ozbiljnija da ne kažem pogubnija za naše trudnice, jer u onom prvom valu se činilo da trudnice nisu rizična skupina i njihove kliničke slike bile su podjednake slikama opće populacije. Sada doista vidimo da su izuzetno rizična skupina i to je razlog zašto češće završavaju na ECMO uređaju i respiratoru", tvrdi Zlopaša.

Kako javlja RTL Danas, u Rijeci je pet rodilja s koronom, na intenzivnoj u KBC-u Split su dvije trudnice, jedna je na ECMO uređaju. Među mamama iz Dubrovnika se dijeli fotografija na kojoj se navodi da je zbog ECMO uređaja prije 10-ak dana u Zaraznu stigla 42-godišnja rodilja. Jučer je preminula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tijekom tih 10-ak dana boravka u klinici dolazi do razvoja multi organskog zatajivanja organa, tijek bolesti je nažalost bio nepovoljan, nažalost je rodilja jučer preminula. Nije bila cijepljena", kazao je Puljiz. Rodila je u 30. tjednu trudnoće. Njezino dijete s 1700 grama je na jedinici intenzivnog liječenja u KBC-u Zagreb. 

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo