Ovaj policajac 2019. trčao je za 80.000 kuna za operaciju bolesnog dječaka, sad kreće biciklom 600 km za teško bolesne

Međimurski policajac Kristijan Srpak sada ima novi cilj

3.5.2021.
19:30
VOYO logo

Jutros se iz Čakovca biciklom uputio u Međugorje na put dug 600 kilometara i to kako bi 150 ljudi u Hrvatskoj dobilo priliku za život. RTL-ova Ružica Đukić krenula je tragom novog Srpakovog humanitarnog podviga.

Počela je od onih zbog kojih je međimurski policajac krenuo još jednom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je imala samo četiri mjeseca liječnici su njezinim roditeljima rekli da vjerojatno neće doživjeti 18. rođendan. Anji je danas 27 godina. Ova hrabra mlada žena boluje od rijetke bolesti cistične fibroze. Ona joj je do sada već uzela četvero prijatelja. Pred njom je sada cilj, da na listu HZZO-a uđe lijek koji spašava živote.

Stavite Katfriol na listu lijekova HZZO-a!

"To je za nas nada za bolju budućnost, nada da, za početak, imamo budućnost jer mi umiremo kao mlade osobe", kazala je za RTL Anja Privara, tajnica Hrvatske udruge oboljelih od cistične fibroze:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I iako je to multisistemska bolest, mi umiremo od zatajenja pluća, prvenstveno od plućne bolesti, a ovo je lijek koji djeluje na uzrok. On ispravlja tu mutaciju zbog koje smo i bolesni."

I Kristijanu Srpaku ova je bolest odnijela blisku osobu. Zato je krenuo na put koji će, nada se, promijeniti sve. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje se radi dakle o stavljaju lijeka pod nazivom Katfriol na listu lijekova, dakle ispred HZZO-a, koji je oboljelima od cistične fibroze zapravo znači sve na svijetu", kazao je Srpak za RTL.

Kolika je cijena mladog ljudskog života?

Zemlje u našem okruženju ovaj su lijek već uvrstile na svoje liste dok se kod nas bolest još uvijek liječi simptomatski. Oboljele osobe u bolnici završavaju nekoliko puta godišnje i u njima ostaju često i tjednima. Zato je ovaj lijek iznimno važan, a Privara je objasnila i kako je to točno važan:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zaustavlja progresiju plućne bolesti, osobe koje su bile na listi za transplantaciju (pluća), s nje su maknute, osobe koje su koristile kisik sada ga praktički ne koriste."

Iz HZZO-a kažu da će se zahtjev za uvrštenje lijeka razmatrati na sljedećoj sjednici povjerenstva, sredinom svibnja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi definitivno na to gledamo kao na rasterećenje sustava, a je l' možete staviti cijenu na život, na mladi ljudski život?", kazala je Privara.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo