AFERA BALKANSKI ŠPIJUN: / 'Nije točno da se Čolović nagodio, to se radi kada postoje jaki dokazi'

Image
Foto: screenshot / HRT
6.9.2016.
7:33
screenshot / HRT
VOYO logo

"Nije točno da je zaključen sporazum i da se Čedo Čolović nagodio s tužiteljstvom", rekao je Božo Prelević, bivši ministar unutarnjih poslova Republike Srbije u emisiji Otvoreno Hrvatske radiotelevizije.

Nagodba se predlaže kada postoje jaki dokazi

"Ono što je sigurno jest da je njegov odvjetnik podnio taj prijedlog tužiteljstvu", dodao je Prelević te rekao kako, profesionalno gledano, odvjetnik nagodbu predlaže u slučaju kada postoje jaki dokazi pa pokušava dobiti blažu kaznu nego što bi dobio na suđenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prelević smatra da je u cijeloj priči neobično što se u medijima pojavljuju neke informacije koje ne bi trebale.

"Imam nevjerojatan osjećaj da pojedinim političkim elitama u Hrvatskoj i Srbiji odgovara upravo dodatno zatezanje odnosa na relaciji dviju država. Sada smo u situaciji da, primjerice, estrada, sportaši i književnici uspostavljaju suradnju, za razliku od političara", rekao je dodavši da ima osjećaj kako određene političke elite u objema državama fascinantno brzo mogu napraviti kaos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne zna, kaže, je li sve ovo odgovor na "vickaste Milanovićeve umotvorine" ili je doista posrijedi špijunaža. No, kaže Prelević, tužitelja koji je odredio pritvor dobro poznaje i tvrdi da je riječ o ozbiljnom profesionalcu.

Image
'TO SE TAKO NE RADI': /

Bivši direktor KOS-a upozorava na velike rupe u priči o hrvatskom špijunu u Srbiji

Image
'TO SE TAKO NE RADI': /

Bivši direktor KOS-a upozorava na velike rupe u priči o hrvatskom špijunu u Srbiji

Image
Foto: Telegraf

"Ovaj slučaj treba promatrati kao igrokaz"

Mislim da ovo treba promatrati kao igrokaz, rekao je stručnjak za sigurnost Vlatko Cvrtila. Oni koji su stvorili dramu, oni će se u jednom trenutku potruditi da ona nestane, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja vjerujem da je njihov državni odvjetnik poštena osoba, ali obavještajne službe mogu iskreirati svakakve dokumente", smatra Cvrtila dodajući da je svrha ove priče staviti Hrvatsku u kontekst nepoštene države.

"Ovdje se ne radi ni o čemu što bi strateški ugrožavalo interese Srbije. Nama su svi ti dokumenti vidljivi kao članici NATO-a pa nema nikakve potrebe da se posebna mreža radi da bi se prikupljali takvi podaci", kazao je Cvrtila pozivajući se na tvrdnju da je Čolović prikupljao podatke o strateškim planovima i opremi srbijanske vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: screenshot / HRT

"Ispada da je Čolović Majka Terezija"

Josip Budimir, HSLS-ov ekonomski strateg i bivši pomoćnik ministra obrane za financije, sa Čolovićem je šest mjeseci proveo u vojsci. Kaže kako optuženoga nisu zanimali ni vojska ni oružje i da mu je sve to išlo na živce.

"On sasvim sigurno nije prototip obavještajca koji bi se bavio nekim ozbiljnim poslovima toga tipa", kazao je Budimir koji smatra da je Čolović nevina žrtva nekih drugih igara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na to se nadovezao Smiljan Reljić, bivši ravnatelj Službe za zaštitu ustavnog poretka, kazavši kako, slušajući goste emisije, ispada da je Čolović Majka Terezija.

"Činjenica je da je Čolović ranjen na drniškom bojištu i da je imao visoku poziciju u vojsci Srpske Krajine", rekao je Reljić, no ipak se složio da nije profil osobe koja bi radila ono za što ga se tereti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da postoje dokazi, slučaj bi išao u drugom smjeru"

Prelević je komentirao kako je po izgledu ili ponašanju od prije 10 ili 15 godina teško procijeniti je li netko davao informacije ili nije. Smatra da treba pričekati i vidjeti koje su informacije u pitanju te što je točno Čolović učinio.

"Činjenica da se ovdje govori o nagodbi sa sudom, govori o tome da su akteri afere nastojali na sve moguće načine postići da do tog suđenja ne dođe. Ovdje dokaza očito nema, jer da ih ima, cijeli postupak bi išao u sasvim drugom smjeru. Ovdje je riječ o farsi", rekao je Reljić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo