Otvorena je Kuća baranjaskog kulena. Pet suvremenih proizvođačkih pogona i prezentacijski centar bit će na usluzi malim proizvođačima koji žele proizvoditi ovu deliciju zaštićenog zemljopisnog podrijetla. Koja je tajna kulena?
Na samoj granici s Mađarskom do jučer je bila ruševina a danas se tamo može uživati u okusima i mirisima Baranje.
Miško na svom OPG-u radi nadaleko poznati baranjski kulen a gledajući suvremenu infrastrukturu novih 5 proizvodnih pogona i sam ne krije oduševljenje. Njegovu ljubav prema kulenu, teško je i opisati.
"Nijedan drugi proizvod vam ne može dati takav krasan okus. Bez puno nekih aditiva dodatnih. Samo meso, sol, paprika i to je vrh koji će vam dati, baš ono, uživanje", kazao je Miodrag Komlenić, predsjednik udruge proizvođača "Baranjski kulen".
Tamo će moći proširiti proizvodnju. I ne samo on, jer ova kuća, svi suvremeni strojevi i prezentacijski centar bit će na usluzi onima koji žele proizvoditi ovu deliciju.
''Ideja ove Kuće baranjskog kulena je da nauči naše proizvođače kako pomiriti modernu opremu, tehniku, tehnologiju a da se istovremeno ne odstupi od kvalitete tradicionalnog načina proizvodnje", izjavio je Komlenić.
Jer ne može se u njega stavljati bilo što. Ova etiketa – garancija je uspjeha.
"Značilo bi mi puno radi markice. Pošto je kulen zaštićen geografskim podrijetlom. Mogu na tržište otići. Hoteli, restorani i daleko, daleko bolja cijena", rekao je Komlenić.
Projekt je ovo vrijedan 12 i pol milijuna kuna a kako je iz EU fondova sufinanciran u visini od 85% i sama ministrica će se probuditi zadovoljna.
"Za doručak? Pa mogu reći da volim slavonske delicije. Kako sam kulen, tako i kobasice i čvarke i sve ono što Slavonija nudi'', rekla je Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja.
Pitate se zašto je kulen toliko poseban? Zato što je uistinu nezaobilazni dio naše baštine, duboko ukorijenjen u ovo podneblje. U njega ide samo najbolje meso. Kako se kulen puni u slijepo crijevo, a svinja ima samo jedno slijepo crijevo, od jedne svinje mogao se dobiti samo jedan kulen.
Pa kada ga darujete posebnoj osobi ona će znati cijeniti sve sastojke i mirise naše Baranje.