UVOD U PARLAMENTARNE IZBORE / Hrvatska danas bira novu vlast u 9 gradova i 8 opcina

Otvaranjem biralista u nedjelju su poceli prijevremeni izbori u 17 jedinica lokalne samouprave - devet gradova i osam opcina koje nisu uspjele u zakonskom roku donijeti proracune za ovu godinu.

8.3.2015.
8:20
VOYO logo

Nedjelja je izborni dan u Dubrovniku, Omisu, Hvaru, Korculi, Pagu, Rabu, Novom Marofu, Svetom Ivanu Zelini i Zlataru, te u opcinama Kukljica, Rugvica, Milna, Lumbarda, Petlovac, Caglin, Strahoninec i Gundinci, gdje se prijevremeno biraju gradonacelnici i nacelnici te predstavnicka tijela, dakle gradska i opcinska vijeca.

Biralista se otvaraju u 7 sati, a kao i na drugim izborima, glasovati se moze do 19 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati prijevremenih izbora znat ce se u nedjelju iza 20 sati, javnost ce ih moci pratiti i na stranicama Drzavnog izbornog povjerenstva (DIP), koje ce u dva navrata, oko podneva te poslijepodne, objaviti i podatke o odazivu.

Prijevremene izbore raspisala je Vlada jer 17 spomenutih jedinica nije u propisanom roku donijelo proracune za ovu godinu niti odluke o privremenom financiranju. Vlada je raspustila i njihova predstavnicka tijela te razrijesila gradonacelnike i nacelnike i njihove zamjenike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradske i opcinske vjecnike gradani ce birati s kandidacijskih lista, dok gradonacelnike i nacelnike opcina biraju izravno, vecinom glasova biraca koji su glasovali.

Za novog celnika izabran je kandidat koji osvoji vise od 50 posto glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako nitko od kandidata ne dobije potrebnu vecinu, dva tjedna kasnije odrzat ce se drugi izborni krug, u koji ulazi dvoje kandidata s najvise osvojenih glasova. U drugom krugu izabran je kandidat koji osvoji vise glasova, a dogodi li se da dobiju jednaku podrsku, odrzat ce se i treci izborni krug.

Ako nacelnik opcine ili gradonacelnik ne bi bio izabran ni u tom krugu, izborni postupak ponovio bi se u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo