S PET ZVIJEZDICA / Otvoren prvi hrvatski hotel za pčele: puni pansion na tri godine za 1500 kuna

U šumici kod Garešnice je otvoren prvi hrvatski hotel za pčele s pet zvijezdica. To znači da možete proizvoditi vlastiti med bez da znate išta o pčelama: kupite košnicu, smjestite je u puni pansion i posao je gotov

10.5.2017.
22:20
VOYO logo

Turistička sezona u Garešnici je počela - pčele su stigle u prvi hotel samo za njih. Otvoren je na OPG-u obitelji Balja koja se već sto godina bavi pčelarstvom. Svojim su klijentima htjeli približiti proces nastanka domaćeg meda. 

"Potpisuje se trogodišnji ugovor, u suradnji s nama vi nabavljate košnicu sa svime što ide u jednu košnicu s pčelinom zajednicom, odnosno s rojem. I s prihranom i ljekovima za cijelu godinu", objasnila nam je pčelarica Tatjana Balja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su u hotelu s pet zvijezdica pčele ne odmaraju. O njima brigu vode profesionalci. "Vaše pčele su u punom pansionu. Mi danonoćno brinemo o njima. Smještani kapaciteti su ograničeni", tvrdi Balja. 

Obitelj Balja ima 60 svojih košnica, a u hotel primaju još 50. Vlasnici košnica mogu sudjelovati u izradi meda. S hotelijerima se sve dijeli na pola. "Drugu polovinu prinosa dobivate vi, znači dobivate svoj vlastiti med i naravno sve proizvode koje ta košnica može donijet. Znači i vosak i propolis i pelud", objašnjava nam Balja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna košnica godišnje može proizvesti i 30 kilograma meda. Cijena meda u prodaji kreće se od 50 kuna po kilogramu pa na više. Dakle za 500 kuna hotelskih troškova na godinu vlasnik košnice može dobiti 15 tegli meda. 

"Ugovor na trogodišnjoj razini s prihranom i lijekovima za tri godine bit će 1550 kuna, ako uzimate lijekove i prihranu  na godišnjoj razini onda je 1150 kuna", tvrdi Balja. Uz smještaj za pčele, ova obitelj planira otvoriti smještaj i za njihove vlasnike i tako zaokružiti pčelarski turizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike