nacionalni program /

Otvoren natječaj 'Za žene u znanosti' - znanstvenice mogu računati na stipendije od 5000 eura

Image
Foto: Shutterstock

Natječaj za mlade znanstvenice iz područja prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja

10.11.2020.
17:00
Shutterstock
VOYO logo

Natječaj za prestižne stipendije Nacionalnog programa 'Za žene u znanosti' otvoren je petnaestu godinu zaredom, na kojem će četiri mlade znanstvenice moći računati na stipendije vrijedne 5.000 eura.

Tvrtka L'Oreal ADRIA i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija raspisali su natječaj za mlade znanstvenice iz područja prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja, a krajnji rok za prijavu je 4. prosinca 2020.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj nacionalni program stipendiranja ujedno predstavlja i svojevrsno priznanje hrvatskoj znanosti i znanstvenicama, osvještavajući javnost o značaju njihova rada te veličini njihovih znanstvenih doprinosa, kaže se u priopćenju organizatora i napominje da su čak dvije laureatkinje međunarodnog programa L'Oreal – UNESCO "For Women in Science" dobitnice ovogodišnje Nobelove nagrade za kemiju.

To su Amerikanka Jennifer Doudna sa Sveučilište California Berkeley i Francuskinja Emmanuelle Charpentier s Instituta Max Planck, nagrađene su postignuća u istraživanju metode prepravljanja genoma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na iznimno izazovnu 2020. godinu, do velikog je izražaja došla važnost neprestanog ulaganja u razvoj znanosti na svim razinama društva. Nacionalni program "Za žene u znanosti" stoga potiče izvrsne mlade znanstvenice da svojim znanstvenim radom dodatno istaknu svoj potencijal za mijenjanje svijeta na bolje, kaže se.

Prema pravilniku natječaja, kandidatkinje moraju biti hrvatske državljanke sa stalnim prebivalištem u Republici Hrvatskoj, istraživački rad moraju obavljati u znanstvenim institucijama Republike Hrvatske te biti u završnoj godini izrade doktorske disertacije.

O dobitnicama odlučuje Izborno povjerenstvo programa sastavljeno od uglednih hrvatskih znanstvenika na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem te renomiranim članovima hrvatske akademske zajednice, akademkinjom Vidom Demarin, akademikom Krešimirom Nemecom, akademikom Vladimirom Paarom, Helenom Jasnom Mencer, Đurđicom Ugarković, Ivanom Vickovićem i Katicom Biljaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo