Tako bi se najkraće mogla opisati situacija na koju domaći farmeri godinama upozoravaju, u kojoj nema apsolutno nikakve prepreke da meso koje ne smije na tržište europskih zemalja dođe šleperima u naše trgovine i na stolove hrvatskih građana, piše Jutarnji list.
Unatoč tomu što je Hrvatska već dulje od godinu dana u EU, propisi nisu promijenjeni. Rok trajanja u Hrvatskoj određuje proizvođač koji za napisano na ambalaži odgovara kazneno i materijalno.
''No, nema nikakve pravne prepreke da njemački proizvođač u svojoj zemlji stavi rok trajanja od šest mjeseci, a u Hrvatskoj, za isti proizvod, napiše da se može upotrebljavati 12 mjeseci. Iako zamrzavanje na temperaturi od -18 stupnjeva zaustavlja većinu mikrobioloških promjena, jer mikroorganizmi u pravilu ne žive na temperaturama ispod -10, neke se promjene ipak događaju i meso gubi na kvaliteti i zdravstvenoj ispravnosti '', objašnjava mr. sc. Marijan Katalenić, voditelj Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.
Europsko'smeće' u Hrvatskoj
Potvrđuje to i Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, koji kaže da domaći proizvođači godinama upozoravaju na tu apsurdnu situaciju koja omogućava da europsko ''smeće'' dolazi k nama.
''U Njemačkoj se meso koje je smrznuto šest mjeseci više ne može prodavati, pa se uglavnom koristi u proizvodnji životinjske hrane ili se izvozi. Hrvatska nema nikakvih propisa koji bi regulirali to pitanje. Kad god upozoravamo na to pitanje, kažu nam da to meso nije otrovno. Naravno da nije otrovno. Ali svakako nije ni svježe, ni zdravo'', kaže Brlošić.