'NOVI ŽIVOT, NOVO RUHO' / Otkriven konačni dizajn kovanice eura: 'Od ulaska u eurozonu koristi će imati i građani i gospodarstvo'

Image
Foto: Vlada RH

Na sjednici je predstavljen konačni dizajn hrvatske kovanice od jednog eura, a ministar Zdravko Marić je otkrio da je inflacija u prvom tromjesečju iznosila 6,3 posto

4.5.2022.
11:33
Vlada RH
VOYO logo

Na sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj predstavljen je novi izgled hrvatske kovanice od jednog eura.

"Uvođenje eura je uz članstvo u Schengenu jedan od dvaju strateških ciljeva dublje integracije u Europsku uniju. Od ulaska u eurozonu koristi će imati i hrvatski građani i hrvatsko gospodarstvo", rekao je premijer Andrej Plenković na početku sjednice te se zahvalio i čestitao autorima odabranih dizajna kovanica, javlja N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inflacija iznosi 6,3 posto

"Hrvatska kuna ovime dobiva novi život, novo ruho. Bit će dio eurokovanica koje će imati važan simbol hrvatske monetarne državnosti. Mislim i da su karta Hrvatske, kuna, Nikola Tesla i glagoljica jako dobro izabrani i da će Hrvatska na taj način biti prepoznata", ustvrdio je premijer.

Ministar financija Zdravko Marić, poručio je da je inflacija u Hrvatskoj u prvom kvartalu ove godine iznosila 6,3 posto. Na predstavljanju kovanica eura je bio i guverner HNB-a, Boris Vujčić, koji je rekao da Hrvatska ima niže kamatne stope od zemalja izvan eurozone, čije se koristi pokazuju upravo u vrijeme kriza. Tranzicija na euro, dodao je, ne donosi dodatne inflacijske pritiske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
CIJENE I DUGOVI RASTU /

Marić je uvjeren u uvođenje eura, unatoč rastućoj inflaciji: 'Imamo još municije za pomoć građanima'

Image
CIJENE I DUGOVI RASTU /

Marić je uvjeren u uvođenje eura, unatoč rastućoj inflaciji: 'Imamo još municije za pomoć građanima'

"Ispunili smo devet mjera iz četiriju područja Akcijskog plana. Od 5. rujna će se cijene iskazivati i u kunama i eurima, a u konačnici ćemo euro uvesti 1. siječnja iduće godine", podsjetio je Plenković.

Student nagrađen sa 70.000 kn

Nakon uvodnih govora, predstavljen je i konačni izgled nacionalne strane kovanice od jednog eura, za kojeg je raniji natječaj bio poništen zbog plagiranja. Konačni prijedlog zakona o uvođenju eura kao službene valute Republike Hrvatske bit će tema tijekom dana u Saboru na drugom čitanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Devet članova žirija, naši poznati kipari, slikari, dizajneri, povjesničari umjetnosti. Oni su imali najteži zadatak Dobili smo pozitivnu obavijest Vijeća EU-a o odobravanju dostavljenog najuspješnijeg likovnog rješenja nacionalne strane na kovanici eura s motivom kune. U ovom natječaju tražili smo ne samo idejna, nego i izvedbena rješenja", rekla je viceguvernerka Ivana Jakir Bajo.

Index javlja kako je kao prvonagrađeno rješenje izabran rad studenta Jagora Šunde, kojem je pripala nagrada od 70.000 kuna. Koautorima izvedbenog rješenja, Davidu Čemeljiću i Franu Zekanu, pripalo je 30.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugorangirano idejno rješenje pripada Borislavu Ljubičiću, uz izvedbeno rješenje Svena Ljubičića. Njima je za idejno rješenje pripalo 35 tisuća, a za izvedbeno rješenje 25 tisuća kuna. Autorica trećenagrađenog idejnog i izvedbenog rješenja je Meri Lucijeta Švragulja, koja je nagrađena s po 20.000 kuna za oba rješenja.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo