ROBERT ZUBER OTKRIO JOŠ JEDAN NEZAKONITO 'PREBUKIRANI' DOM: / Vlasnici smjestili starce u dvorišnoj kućici pa lagali da je to skladište

Image
Foto: ilustracija, Marijan Susenj/PIXSELL

Kada je muškarac koji je u dom za starije i nemoćne htio smjestiti svoju baku, poželio vidjeti i dvorišnu zgradu, vlasnik mu je rekao da nema potrebe jer su tamo smješteni samo muškarci,

24.2.2020.
21:38
ilustracija, Marijan Susenj/PIXSELL
VOYO logo

Četrdesetak dana nakon tragedije u domu za stare u Andraševcu, u čijem je nelegalnom dijelu, drvenoj baraci, izgorjelo šestero starih i nepokretnih osoba, otkriven je još jedan dom u kojem je bilo smješteno desetak osoba više nego što ih je smjelo biti. Slučaj je razotkrio Robert Tomić Zuber, urednik emisije Revizija na televiziji Al Jazeera Balkans.

Image
INSPEKCIJA U DOMU GDJE JE IZGORJELO 6 LJUDI: /

Vlasnica je radila ilegalno, bez dozvola, a umjesto 13 štićenika, imala ih je više od 40!

Image
INSPEKCIJA U DOMU GDJE JE IZGORJELO 6 LJUDI: /

Vlasnica je radila ilegalno, bez dozvola, a umjesto 13 štićenika, imala ih je više od 40!

Zuberu se javio muškarac koji je bio primoran smjestiti svoga starog i bolesnog oca u dom. No, ondje je često nailazio na zaključana vrata, što su vlasnici tumačili strahom da im korisnici ne pobjegnu, a na svako daljnje propitkivanje zaprijetili bi mogućnošću zabrane posjeta. Strahujući da njegovom ocu ne bude još gore, sin se bojao išta poduzeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Pretvorili su Hrvatsku u ogromno umiralište'

Priliku da razotkrije što se u tom domu uistinu događa, Zuberu se ukazala kada je jedan muškarac htio onamo smjestiti baku, što je tajno snimljeno, piše Večernji list. Vlasnik doma muškarcu je kazao kako svaka soba ima televizor te da početna cijena iznosi 3500 kuna. Kada je ovaj želio pogledati i dvorišnu zgradu, vlasnik mu je rekao da nema potrebe jer su tamo smješteni muškarci te da će njegova baka biti u ženskom dijelu.

No, kada je urednik Revizije, Zuber, htio vidjeti pomoćnu zgradu za koju su vlasnici ranije tvrdili da je muški odjel, tada mu rekoše da je to skladište uvjeravajući ga da ondje nema nikoga, već da tamo drže razne potrepštine. Zuber im nije povjerovao već je svoj sumnje iznio Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Pokazalo se da su bile utemeljene jer se ispostavilo da su u dvorišnoj zgradi ipak bile smještene osobe. Da se radi o prekomjernom broju štićenika, koji usto nemaju 24-satnu skrb, potvrdila je i ministrica socijalne politike Vesna Bedeković najavivši podizanje optužnog prijedloga protiv vlasnika doma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi imamo ilegalne domove bez ikakve kontrole, udomitelje, pojedince koji skrbe po stanovima, natrpaju dvoje-troje u jednu sobu ili čak u isti krevet. Pretvorili su Hrvatsku u jedno ogromno umiralište bez ikakvog nadzora i suosjećanja", kazala je, komentirajući ove slučajeve u emisiji Revizija, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo