Otkriven dosad nepoznat Sanaderov portret

15.11.2011.
11:28
VOYO logo

Naime, godine 2007. godine tadašnji ministar kulture Božo Biškupić naručio od akademskog slikara Tihomira Lončara Sanaderov portret, koji je slikar trebao slikati prema fotografijama s nekoliko izbornih plakata. Lončar plakatima nije bio zadovoljan, pa je dogovoreno fotografiranje, s tim da je Sanader odabrao pozu u kojoj je želio biti portretiran, otkriva Vjesnik.

Sanader bio nezadovoljan predugom rukom

Kad je portret bio gotov, došli su ga pogledati Sanader i Biškupić; bivši premijer je bio zadovoljan, osim s jednim detaljem – Lončar mu je naslikao predugačku ruku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sanaderu se činilo da mu je jedna ruka nekako previše izduljena, pa su mi ostavili sliku da je prepravim", navodno je rekao umjetnik istražiteljima USKOK-a. I dok je slikar radio prepravke, Sanader je u srpnju 2009. nenadano podnio ostavku, a prepravljena slika izgubila je kupca.

"Nazvao sam Biškupića i pitao što da radim sa slikom. Da je nosim u Vladu ili ...? No, on mi je odgovorio: 'Nikako. Nemoj ništa spominjati. Premijerka je jako ljuta'", ispričao je istražiteljima umjetnik. Slika je tako ostala u ateljeu i iako je Lončar potvrdio njezino postojanje, odlučno je odbio dati ikakvu izjavu o njoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrazac kupovine: Sanader razgledava, Barišić plaća kešom

Inače, istražitelji USKOK-a detaljno su pročešljali scenu zagrebačkih galerija umjetnina kako bi utvrdili obrazac kupovine skupih umjetnina pronađenih u Sanaderovoj vili, ali i kako bi doznali odakle potječe novac kojim su plaćene. Utvrdili su da bi Sanader obično u pratnji tadašnjeg stranačkog rizničara Mladena Barišića, a nerijetko i tadašnjeg ministra kulture Bože Biškupića, zatim predsjednika Sabora Luke Bebića i zastupnika Marija Zubovića, Jerka Rošina i Petra Selema dolazio u galerije i razgledavao slike, no ništa ne bi kupovao. Nedugo nakon njihova posjeta, u galeriju bi dolazio Barišić i gotovinom kupovao određene slike.

Uglavnom su nabavljana djela Munira Vejzovića, Đure Pulitike, Nives Kavurić Kurtović, Mladena Veže, Mihovila Krušlina i Tihomira Lončara, po prosječnoj cijeni od 15.000 do 30.000 kuna za sliku. Upravo su brojna djela tih autora kasnije pronađena i zaplijenjena u Sanaderovoj kući u Kozarčevoj, zbog čega USKOK sumnja da su kupljena ilegalnim sredstvima izvučenim preko Fimi medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

specijal-201012070191004-Crni fond HDZ-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo