strah od nove katastrofe /

Otkrivamo zašto u Zadarskoj županiji još uvijek nije proglašena elementarna nepogoda

Iako se danas očekivalo proglašenje elementarne nepogode s kojom bi se krenulo u naplatu šteta - to se nije dogodilo

18.9.2017.
18:40
VOYO logo

Tjedan je dana prošlo, a Jasminki su sjećanja na vodenu apokalipsu još uvijek svježa.

"Voda je doslovno pola metra bila u dvorištu, počela nam je ulaziti u kuću, turisti su doslovno unutra kupili vodu. Nažalost, bagere nismo uspjeli dočekati jer je voda doslovno počela ulaziti u kuću pa su dečki razbili zid", opisuje Jasminka Patrk iz Zatona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jasminka kaže, štetu će prijaviti, kao i brojni građani Zadarske županije, čim se proglasi elementarna nepogoda. Trebala je biti proglašena danas.

"Prognostička situacija govori nam da će biti velikih padalina možda već i noćas, a drugo želimo da svi građani do kraja ovog tjedna prikupe svu dokumentaciju", objašnjava župan Zadarske županije BožidarLongin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Županija štetu sama neće moći sanirati.

"Tek sad otkrivamo što je sve uništeno i tko je sve stradao, dakle štete se penju preko milijarde kuna. Država će morati pomoći? Gledajte mi ovo sami ne možemo, ovo je zaista previše", kaže Longin.

Slično je i u samom gradu Zadru, početne procjene pokazuju kako bi šteta mogla iznositi oko 20 posto gradskog proračuna.

"Mi nažalost u ovom trenutku možemo samo reći da je šteta jako velika i da će nažalost premašiti sve one iznose koje uopće netko u ovom trenutku može reći", kaže dogradonačelnica Zadra JagodaŠurać.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poplava je najviše pogodila Nin gdje će šteta višestruko premašiti gradski proračun. Gradonačelnikov telefon ne prestaje zvoniti, šteta je veća od pedeset milijuna kuna, a turisti su još u gradu.

"Traže dijelove plaže gdje se još mogu okupati, praktički ovo turistima dođe kao nekakva atrakcija, ovaj most i sve...", priznaje EmilĆurko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveća pojedinačna šteta je na ponosu grada Zadra, najmodernijem pročišćivaču u Hrvatskoj. Dobra je vijest kako bi trebao biti saniran kroz mjesec dana.

"Do ponedjeljka 11.09. Zadar je imao jedini uređaj na obali drugog stupnja pročišćavanja, imali smo obalu koja se mogla dičiti najčišćim morem, a eto od ponedjeljka poplava nam je sve uništila", žali se BrankaViduka iz Odvodnje Zadar.

Svi sada gledaju u nebo i nadaju se kako će vrijeme ipak poslužiti da se apokalipsa ne bi ponovila. Nadaju se tome i svi stanovnici Zadarske županije, pripremajući papirologiju za petak kada bi elementarna nepogoda konačno trebala biti proglašena.  

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo