Otkrivamo što znači dolazak Gazproma za hrvatske potrošače

20.12.2012.
12:02
VOYO logo

"Tržišna utakmica dobra je za potrošače, iako možda nije dobra za INA-u, ali će se i ona u tom slučaju morati potruditi", komentirao je za Danas.hr sada već bivši član Nadzornog odbora INA-e Davor Štern.

Gazprom je, napominje Štern, drugi najveći proizvođač plina na svijetu i sigurno bi mogao ponuditi jeftinije cijene plina. "Borba cijenama je već krenula u Americi, koja je plin u dvije godine pojeftinila za 50 posto jer su počeli koristiti nove metode u proizvodnji", kaže nam Štern dodajući da je Amerika od neto uvoznika postala izvoznik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ista je metoda počela davati rezultate i u Europi, a Gazprom je počeo hvatiti svoj udio na europskom tržištu.

Komentirajući navode ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka da će Hrvatska kroz četiri ili pet godina, ukoliko se realizira sve što se planira, postati izvoznica plina i električne energije, Štern ističe da proizvodnja plina u Hrvatskoj pada i ukoliko INA ne izmisli nove metode proizvodnje, to će se nastaviti, iako Hrvatska ima određene lokalitete na kojima bi se isto mogao početi proizvoditi plin po američkom modelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugačije rezultate bismo mogli polučiti ukoliko bismo bili zemlja tranzit, razvijanjem plinske infrastrukture, te realizacijom planova izgradnje termoelektrana na plin i ugljen kojim bi nastali viškovi električne energije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo