datira iz doba jugoslavije / Otkrivamo koliko je lako danas angažirati prostitutku i što treba mijenjati u Zakonu koji ih kažnjava

Uhićen je svodnik i nekoliko prostitutki koje su u Zagrebu pružale usluge uglednim poslovnim ljudima

23.9.2016.
19:54
VOYO logo

Pao je već drugi put zaredom! Svodnik i inozemne prostitutke svoje su usluge naplaćivali uglednim poslovnim ljudima. Centar pružanja seksualnih usluga navodno je bio novozagrebački kvart Središće.

Koliko je zapravo lako angažirati prostitutku? Susret je moguće dogovoriti za nekoliko minuta - sve pod krinkom masaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijene se u prosjeku kreću od sto eura po satu do 1500 za cijeli dan. Ulične prostitutke kažnjavaju se po zastarjelom zakonu o narušavanju javnog reda i mira koji datira još iz Jugoslavije. U valuti koja više ne postoji. Kazna je od 50 do 200 njemačkih maraka ili 30 dana zatvora!

"U Zagrebu što se tiče ulične prostitucije ima između 200 do 250 godišnje i u Splitu 10 do 150 godišnje, ali se broj jako povećava ljeti. To, što znamo da su donekle znanstveni podaci su ti što se tiče ulične prostitucije, drugo zapravo ne znamo", komentirala je Ivana Radačić s Instituta društvenih znanosti dr. Ivo Pilar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvih osam mjeseci ove godine evidentirano je 40-ak svodnika koji su povodili isto toliko prostitutki. Borci za ljudska prava poručuju nešto treba mijenjati. Jedan od modela je kažnjavanje korisnika usluga, ali ne i same prostitutke, a drugi...

"Potpuna dekriminalizacija dobrovoljne prostitucije, dakle, bez prisile nitko se ne kažnjava. To preporučuje recimo Amnesty International", napomenula je Radačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi li jedna prostitutka 3 sata dnevno, 250 dana u godini, mjesečno može zaratiti preko 6 tisuća eura. Novac je to koji odlazi na crno tržište, većinom u ruke svodnika. Država do sad nije pronašla način kako pretočiti dio tog novca u proračun ili spriječiti prostituciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo