PONOVNO U FOKUSU / Otkrivamo koji su još ministri uz Zdravka Marića znali da je Agrokor u problemima

'Pitanja, potpitanja, dobili smo tumačenja i preporuku da se stvar odobri'

11.7.2017.
22:35
VOYO logo

Zdravko Marić, predsjednik nadzornog odbora HBORa obrazložio je zahtjev za kreditiranjem Zvijezde, Jamnice, PIK Vrbovca i Leda, a onda se ustao sa stola i izašao sa sjednice.

"Pitanja, potpitanja, dobili smo tumačenja i zapravo preporuku da se stvar odobri", tvrdi Slaven Dobrović, saborski zastupnik Mosta. 76 stranica elaborata za nešto više od 48 milijuna eura u rukama su imali svi članovi na sjednici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O odluci su glasali ministri - Martina Dalić, Slaven Dobrović, Gari Cappelli, opunomoćeni zamjenik Gabrijele Žalac, Dragan Jelić, saborska zastupnica Grozdana Perić, i Luka Burilović, predsjednik HGK. I svi su, jednoglasno, digli ruke za kredit.

Dobrović u svoju obranu kaže - jasno je da smo u tom času imali povjerenje u resornog ministra. S obzirom da su, očito - svi znali. Marić danas uvjerava - preporuka je bilo adekvatna jer su zadovoljili uvjete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam lagao, niti sam ikada to činio, dakle niti sam odgojen tako niti sam ikad tako postupao, svoju ulogu ministra financija uzimam, prije i sada izuzetno odgovorno. Ne vidim ništa drugo nego ponovni pokušaj da se mene osobno diskreditira ”, tvrdi ministar financija.  

I iz HBOR-a naglašavaju kako su u procjeni stručnjaka za kreditni rizik nabrojene brojne pozitivne strane tih trgovačkih društava, međutim tjednik Nacional nam je ustupio originalne dokumente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za svaku je tvrtku izdano uvjetno mišljenje. U pojedinačnim analizama poslovanja zaista stoji dobar potencijal i rast svake, ali piše - ne može se izdvojiti iz poslovanja Agrokor grupe jer su prvo – jamci po kreditima od skoro 5 milijardi kuna, a drugo jer je Agrokor grupa financijski nestabilna, nominalno nelikvidna, nisko kapitalizirana I visoko zadužena.

Bi li u istoj situaciji bilo koja druga kompanija dobila kredit? Ivana Ninčević - Lesandrić, članica nadzornog odbora koja na tom sastanku nije bila, objašnjava – kriva se procjena lako može dogoditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Materijal dobijemo u ovakvoj prilici 2 dana prije glasovanja što je potpuno nemoguće jer ti moraš ući u bilancu, račun dobiti i gubitka i povezane osobe i povezana društva i tek onda možeš zaključiti može li društvo vračati sredstva", tvrdi Ninčević - Lesandrić. 

Međutim, i da se radi o grešci u procjeni - u trenutku kad su svi drugi kreditori počeli gubiti interes za Agrokor tamo su, upozoravaju danas oporbenjaci, utopljeni državni milijuni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas je vrijeme razotkrivanja, danas je trenutak da se dokaže tko ima obraz, trenutak u kojem Andrej Plenković treba nakon svega dati ostavku na mjesto predsjednika Vlade", rekao je Božo Petrov, saborski zastupnik Mosta.

A premijer, unatoč svemu I dalje stoji uz svog ministra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo