'Nisam mogla dočekati' /

Otkrivamo detalje cijepljenja koje počinje u nedjelju! Baka Ana: 'Rekla sam im - stavite me prvu!'

Jako sam sretna, jedva sam čekala da počne, kazala je 73-godišnja Ana Modul

24.12.2020.
18:28
VOYO logo

Hrvatska odbrojava do prvog cijepljenja protiv koronavirusa. Unatoč strogim mjerama - brojke manje, ali daleko su od optimizma. Za nama je dan u kojem brojimo još 2233 nova slučaja zaraze, a umrlo je 70 ljudi.

RTL Danas donio je sve detalje  cijepljenja koje u nedjelju počinje u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako sam sretna, jedva sam čekala da počne. Nisam mogla dočekati da budem prva, htjeli su me staviti na kraj, ali ja sam rekla, molim vas stavite me prvu, ja sam to obećala", kazala je korisnica Doma za starije osobe Zaklade Lavoslava Schwarza Ana Modul. 

73-godišnja Ana Modul jedva čeka dolazak cjepiva u njezin Dom na zagrebačkom Bukovcu. Onima što se boje nuspojava, kaže, poručuje da se ona samo boji Covida. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što se cijepi, nju i 54 korisnika njezina Doma, pojačano će se  nadzirati. "Organizirali smo i dvije sestre uz domsku doktoricu, koje će kontrolirati nakon što se procijepe", kaže ravnateljica zagrebačkog Doma zaklade Lavoslava Schwartza Sanja Major. 

"Ići ćemo od sobe do sobe"

U nedjelju ujutro prema jednom drugom Domu za starije će i liječnik Miro Hanževački, jedan od onih koji će prvi početi proces cijepljenja u Hrvatskoj.

"Plan je da cijepe liječnici i timovi koji su i inače u tim domovima. Mi ćemo ići od sobe do sobe, i na taj način osigurati da se smanji transmisija i pri eventualnom cijepljenju", kazao je ravnatelj Doma zdravlja Zagreb - zapad Miro Hanževački. 

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo čekaju još samo Pfizerovo cjepivo, 9750 doza stiže u subotu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo potpuno pripremili listu distribucijsku s brojevima cjepiva, imenovali koordinatore cijepljenja po županijama. I u nedjelju rano ujutro kreće distribucija po svim županijskim zavodima. Najvjerojatnije će prvo cjepivo biti u Zagrebu i najvjerojatnije će prva biti stanovnica doma za starije", kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak

Sve je spremno, kažu i u zagrebačkom Štamparu. U prvoj turi, izabrani su korisnici, koji nisu preboljeli koronu, i oni bez akutnih bolesti, iz svih gradskih domova te četiri privatna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"1104 korisnika u domovima za starije grada Zagreba, vidjet ćemo 
koliko iz privatnih. Mislim da ćemo potrošiti kompletno cjepivo. A prve doze, njih 200 ide i u KB Dubrava, 100 doza u infektivnu kliniku Fran Mihaljević i 130 ćemo dostaviti našem Zavodu za hitnu medicinu", kazao je ravnatelj NZJZ Andrija Štampar Zvonimir Šostar.

Povratak normalnom životu

U Varaždinu će se cijepiti 25 zdravstvenih djelatnika, ostalo je za domove za starije. Župana Čačića pak brine kada stižu veće količine cjepiva. 

Još cjepiva očekuju i u Domu gospođe Ane. Nisu imali niti jednog zaraženog, no rado bi se svi vratili normalom životu. "Ja se veselim cjepivu i jedva čekam i da se i mi radnici dođemo na red", kaže Major.

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo