POSTAJE PROBLEM /

Otkrili smo koliko košta zdravo se hraniti u Hrvatskoj: Iznenadit ćete se cijenama!

Osnova zdrave prehrane trebalo bi biti i minimalno pet porcija voća ili povrća dnevno

3.4.2019.
19:52
VOYO logo

Hrvati trećinu primanja troše na hranu - točnije 28 posto plaće. Europski prosjek je 11 posto, a u nekim zemljama još i manji. Najveći dio građana kupuje cijenom prihvatljive namirnice. No trošak je još veći kada se odluče za kupnju zdravije hrane. Stoga je RTL Danas provjerio koliko nam je hrana skuplja ako se hranimo u skladu sa zdravstvenim  preporukama ili savjetima nutricionista.

Odlučili smo to provjeriti na primjerima koje najčešće preporučuju liječnici i nutricionisti. Ovo je jedan od prvih njihovih savjeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da se konzumacija crvenog mesa reducira na tjednoj razini  i da se meso kao takvo zamjeni  prvenstveno sa peradi ili pak sa ribom", kaže nutricionistica Karmen Matković Melki.

Prosječna cijena jeftinijeg crvenog mesa poput svinjetine je 30 kuna. Zdravija zamjena duplo je skuplja. Točnije, 62 kune! Stoga, crveno meso, osim s nemasnim mesom peradi, valja ponekad zamijeniti i ribom. Morsku ribu konzumira nešto više od 16 posto stanovnika Hrvatske, a riječnu ribu manje od pet posto. Ali, nije ni svaka riba ista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad jedemo uzgojnu oradu ona je masnija dok kod divlje orade nema masnoće", otkriva Nikolina Trčak, radnica u ribarnici.

Barem dvostruko skuplje

Razlika je, naravno, i u cijeni. Uzgojna orada je po 75 kuna, divlja orada je od 90 do 200 kuna, ovisno o veličini. Riba se, naravno, mora nečime i začiniti.

"Ako pričamo o biljnim mastima odnosno, biljnim uljima svakako da su to minimalno procesirana biljna ulja dakle, ekstra djevičansko maslinovo ulje, bučino ulje, laneno ulje i slično", mišljenja je nutricionistica Karmen.

Litra suncokretovog ulja je prosječne cijene oko deset kuna dok je prosječna cijena ovog zdravijeg, poput maslinovog, stotinu kuna. Grickalice bi, kažu stručnjaci, trebalo potpuno izbaciti iz prehrane ili barem zamijeniti zdravijom varijantom. A ta zdrava zamjena nije baš ni povoljna. Za kilogram badema treba izdvojiti čak stotinu kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnova zdrave prehrane trebalo bi biti i minimalno pet porcija voća ili povrća dnevno. Ne treba napominjati da je ono iz bio uzgoja netretirano protiv pesticida znatno skuplje. Zdrava hrana, tako je barem - dvostruko skuplja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo