VLADA NA MUKAMA / Hoće li budući ministri proći sigurnosnu provjeru? SOA za RTL: 'Može se obaviti samo uza zahtjev'

Zahtjev za provjeru ministarskih imovinskih kartica mogao je podnijeti i premijer Plenković, no to nije napravio

30.1.2020.
20:02
VOYO logo

Budući da su ministri očito izgubljeni u imovinskim karticama, ponovno se zaziva obvezna detaljna sigurnosna provjera dužnosnika koju je SDP ukinuo 2012. pod objašnjenjem da je HDZ-ova bivša vlast špijunirala sve i svakoga.

Nakon ukidanja nitko se nije provjeravao

No ostala je mogućnost da se temeljna provjera ipak obavi, ali samo uza zahtjev. Tu je mogućnost imao i premijer Plenković, no nije ju iskoristio. Iz Vlade poručuju da razmišljaju o povratku na obveznu sigurnosnu provjeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otišlo ih je čak 14, isto toliko novih je stiglo na njihovo mjesto, a još od 2012., otkada je obveza detaljne provjere ukinuta, niti jedan ministar nije podvrgnut ni temeljnoj sigurnosnoj provjeri! Potvrdili su to iz SOA-e za RTL:

''Napominjemo da SOA sigurnosne provjere za osobe iz članka 13, stavka 1, podstavka 1 provodi isključivo na zahtjev drugih tijela, uz pisanu suglasnost provjeravane osobe, a izvješća o rezultatima sigurnosne provjere dostavlja podnositelju zahtjeva'', priopćili su iz Sigurnosno-obavještajna agencije.

Zahtjev je mogao podnijeti i premijer Plenković, no to nije napravio uz objašnjenje:

“Imenujete ministra i nema zakonske osnove za sigurnosnu provjeru. Ja ne mogu raditi nešto za što nemam zakonske osnove. To je vrlo važno. Idete na, netko tko se bavi politikom, idete na aspekt povjerenja”, rekao je u srijedu predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Iako je točno da je SDP-ova Vlada obvezu detaljne provjere ukinula 2012., provjeru je premijer mogao i može zatražiti, barem onu temeljnu. Umjesto toga, iz Vlade poručuju da razmišljaju o povratku obvezne provjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mislim da bi trebalo uvesti ponovno da sigurnosna provjera bude obavezna prilikom stupanja na dužnost najvećih državnih dužnosnika. Premijer i sada ima tu mogućnost. Zašto je dosad nije koristio? Nije koristio tu mjeru, ali vjerujem u budućnosti će predsjednici vlada prije predlaganja kandidata koristiti tu mogućnost." - Zašto mislite da će to biti tako i zašto premijer nije koristio tu mogućnost? "Ne znam, to morate njega pitati." - Zašto mislite da će u budućnosti više posezati za tim? "Iz razloga što vidim da je bilo određenih problema”, izjavio je ministar uprave Ivan Malenica.

''Premijer sa sebe skida odgovornost''

No SOA, pojašnjava bivši SDP-ov ministar unutarnjih poslova, može istraživati moguće prepreke u obavljanju posla, a ne krivo upisane imovinske kartice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Premijer Plenković pokušava sa sebe skinuti odgovornost. Kad izbornik ne može izabrati svojih, ne znam 19, 20 ministara i kasnije skida odgovornost sa sebe da nije kriv, da nije znao kakvi su oni, to samo govori o njemu, a ne o potrebi rada na sigurnosnoj provjeri", kazao je Ranko Ostojić, predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Eventualni nesrazmjer prihoda i imovine dužnosnika, pa i ministara, tim se formalno bavi Porezna uprava, no kako OIB nikada nije potpuno profunkcionirao, nije ni Središnji registar koji bi sve podatke obuhvaćao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Rade sukladno zakonu i sukladno svojim procedurama i u to treba vjerovati. Osnovna zadaća, moja osobna kao ministra financija jest osigurati Poreznoj upravi i svim inspekcijskim službama Ministarstva financija da rade i obavljaju svoj posao sukladno  zakonu i procedurama, bez bilo kakvog upliva ove ili one vrste”, komentira ministar financija Zdravko Marić.

Crvena lampica nijednog nadležnog tijela uprave očito se nije upalila ni za koga od 14 smijenjenih ministara.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo