ODZVONILO PROTEKCIJI DJECE DIPLOMATA: / Otac i sin iz Splita srušili ministrov pravilnik na Ustavnom sudu

Image
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Otac i sin iz Splita srušili su na Ustavnom sudu RH odredbu koji omogućava izravan upis u srednje škole djeci hrvatskih diplomata.

4.12.2016.
8:20
Marko Lukunić/PIXSELL
VOYO logo

Iako je konačna odluka odnijeta, Ustavni sud omogućio je da pravilnik vrijedi još nekoliko mjeseci, do 1. ožujka 2017., kako se tijekom školske godine ne bi mijenjala pravila upisa. Ovo je već drugi put da ustavni suci oduzimaju djeci diplomata pravo na izravan upis.

Elementi upisa

U pitanju je Pravilnik o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole što je donijet još 29. travnja prošle godine u vrijeme dok je na čelu Ministarstva znanosti i obrazovanja bio Vedran Mornar. Pravilnik je počeo vrijediti sredinom svibnja, no nedugo nakon toga u ime svog sina Splićanin je od Ustavnog suda zatražio ocjenu njegove ustavnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TATA VAZNIJI OD SVJEDODZBE /

Odlikasi ce strepiti, ali zato djeca diplomata izravno upisuju skolu

Image
TATA VAZNIJI OD SVJEDODZBE /

Odlikasi ce strepiti, ali zato djeca diplomata izravno upisuju skolu

Posebno se to odnosilo na Članak 22. kojim se vrednovao uspjeh djece čiji su roditelji bili kao diplomati upućeni na rad u inozemstvo.

Posebni uvjeti upisa

Naime, izmjenjeni pravilnik omogućio im je izravan upis u srednju školu. Jedino su morali zadovoljiti na ispitu sposobnosti i darovitosti u onim školama u kojima je to bio jedan od uvjeta za upis. Preduvjet je bio i da su dva od posljednja četiri razreda prethodnog obrazovanja završili u inozemstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svom zahtjevu otac i sin iz Splita podsjetili su da "Ustav ne poznaje iznimke od jamstva dostupnosti srednjoškolskog i visokoškolskog obrazovanja pod jednakim uvjetima za sve".

Teškoće školovanja djece diplomata

No, Ministarstvo obrazovanja upozorilo je da se djeca diplomata školuju u vrlo stresnim i zahtjevnim uvjetima, sele se često i koriste različite jezike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Djeca djelatnika Ministarstva vanjskih i europskih poslova teško mogu dostići nivo znanja iz hrvatskog obrazovnog programa u kojem su djeca koja su se cijelo vrijeme školovala u Hrvatskoj, što ih pri upisu u srednje škole stavlja u neravnopravan položaj", objasnili su iz Ministarstva obrazovanja Ustavnom sudu.

Ministar ne može davati nova prava

Međutim, taj sud zauzeo je isti stav kao i prije dvije godine kada je prvi puta srušio pravilnik kojim je ministar omogućio izravan upis djeci diplomata, utvrdivši da prema vrijedećem zakonodavstvu, on nema ovlast unostiti nova prava u pravilnik, već samo elemente i kriterije za upis. S istim obrazloženjem ukinut je i novi izmjenjeni pravilnik koji je omogućio izravan upis onoj djeci diplomata koja su posljednja dva razreda završila u inozemstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo