OSUDA DANAŠNJE VLADINE ODLUKE: / 'Službeno su pozvali na normalizaciju ustaštva u hrvatskom javnom prostoru'

Image
Foto: Tomislav Miletic/24sata
2.11.2017.
14:59
Tomislav Miletic/24sata
VOYO logo

"Današnjim potezom Vlada je službeno pozvala na normalizaciju ustaštva u hrvatskom javnom prostoru. To je potez bez presedana u suvremenoj Europi", poručio je Miletić.

Najavio je da će o ovoj Vladinoj odluci obavijestiti Europski parlament i sve relevantne europske institucije, uvjeren da Hrvatska zbog toga "sasvim opravdano" može očekivati međunarodnu reakciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ODBIJEN PRIJEDLOG O KAŽNJAVANJU USTAŠKOG POZDRAVA: Vlada uvjerava da je postojeći Kazneni zakon sasvim dobar

"Osuda ustaštva nije političko, nego civilizacijsko pitanje, a Vlada je danas jasno rekla da se ne želi obračunati s fašističkim zlom koje je odnijelo desetke tisuća života, koje je ubijalo i slalo ljude u logore samo zato jer su druge vjere ili nacionalnosti. Time je zadala brutalan udarac demokraciji i širom otvorila vrata mržnji, netoleranciji i šovinizmu", istaknuo je Miletić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je kako je sada na saborskim zastupnicima hoće li prihvatiti Vladin prijedlog ili izglasati zakonske dopune.

"Antifašizam je jedan od temelja slobodne Europe - ne želim vjerovati da će Hrvatski sabor to dovesti u pitanje", zaključio je predsjednik IDS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je sa sjednice Saboru predložila da ne prihvati prijedlog IDS-a, PGS-a i Liste za Rijeku, uz obrazloženje da u Kaznenom zakonu već postoji okvir koji sankcionira kaznena djela mržnje te javnog poticanja na nasilje i mržnju, a osnovano je i Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, od kojeg se očekuje cjelokupna analiza stanja te preporuke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo