OSTVARIO SE NAJCRNJI SCENARIJ: /  Kanađani otkazali sve narudžbe 3. maju, šteta za proračun 100 milijuna eura!

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Najnovijim otkazom narudžbe, riječko je brodogradilište 3. maj ostalo praktički bez i jedne narudžbe

13.10.2018.
9:15
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Kanadski je brodar Algoma jučer na svojim službenim stranicama objavio pokretanje postupka raskida ugovora za sve novogradnje koje su se trebale raditi u 3. maju, piše Novi list. Radi se o četiri samoiskrcavajuća broda za prijevoz rasutog tereta. Jedan je već bio otkazan početkom mjeseca, a sada i preostala tri.

Nepostojanje spremnosti za rad

Kanađani su navodno imali dosta razumijevanja za probleme u kojima se riječko brodogradilište našlo, jer im je bilo stalo da dobiju svoje brodove. No izgleda da s druge strane nije bilo ni najmanje dobre volje za nastavkom rada, te su u petak poslali priopćenje o raskidu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječkom je brodogradilištu sada je ostao samo jednan važeći ugovor, no i u tom ga slučaju čekaju ogromni financijski penali zbog rekordnog kašnjenja u isporuci. Naime, tanker 'Santiago' već dvije godine leži u Uljaniku gdje je otegljen iz Rijeke na završno opremanje, ali sve ovo vrijeme Puležani na njemu nisu obavili praktički nikakve radove.

U 3. maju sada se nalaze dva poluzavršena broda, oba s rasknutim ugovorima. Radi se o brodu za prijevoz automobila koji je norveški Siem, u paketu s još tri, otkazao početkom rujna, te o Algominom 'Innovatoru'. trenutno se ne zna što će biti s njima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štetu ćemo, po običaju, plaćati svi mi

No zna se kako će točno državni proračun koštati raskid kanadske serije brodova, no sigurno je da će biti veća od 79 milijuna eura, koliko je bilo aktivnih državnih jamstava kod norveške serije brodova.

Neslužbeno se saznaje kako Algomin raskid ugovora za sva četri broda povući preko 70 milijuna eura državnih jamstava za avansne uplate, kao i još dodatnih četrdesetak milijuna dolara, za koje je država jamčila Uljaniku kada su uzimali kredite za njihovu gradnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BRUXELLES ĆE OD 3. MAJA TRAŽITI POVRAT SUBVENCIJE? /

'Od države više ne smiju tražiti ni kunu'

Image
BRUXELLES ĆE OD 3. MAJA TRAŽITI POVRAT SUBVENCIJE? /

'Od države više ne smiju tražiti ni kunu'

Ovakav razvoj događaja pojašnjava zašto je ministar financija Zdravko Marić nedavno rekao kako bi državni proračun do kraja ove godine mogao imati i do 300 milijuna eura troška zbog Uljanika. Sedamdeset milijuna eura od raskinutih norveških car-carriera, sada Algoma te još dodatnih 96 milijuna eura na ime izdanih državnih jamstava za kredit Uljaniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo