prozivka policiji / Oštre optužbe pučke pravobraniteljice: 'MUP je postupio protuzakonito i protjerao dijete bez pratnje'

Image
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović još jednom je prozvala MUP za nehumano postupanje prema djeci migrantima

9.2.2018.
16:38
Petar Glebov/PIXSELL
VOYO logo

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je vezano uz istup pučke pravobraniteljice Lore Vidović, koja je u pismu Državnom odvjetništvu prozvala MUP da više radi na osiguranju granice nego na zaštiti života ljudi koji ju pokušavaju prijeći, da hrvatska policija provodi Ustav i zakone RH kao i europsku politiku u području granica.

Vidović je tako, gostujući na N1, još jednom prozvala MUP za nehumano postupanje prema djeci migrantima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najranjivija skupina izbjeglica izložena ogromnom riziku su djeca bez pratnje – ona nemaju nikoga i djeca su, a prema njima se postupa kao prema odraslima i ne imenuje im se skrbnika kao što bi trebalo prema zakonskim propisima", upozorila je Vidović.  Policiju je prozvala čak i za kršenje zakona.

"MUP je postupio protuzakonito i protjerao dijete bez pratnje rođeno 2008. godine, umjesto da mu dodijeli skrbnika", kazala je Vidović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, upitan o "curenju podataka" iz MUP-a u slučaju jednog djeteta do kojeg je njegov biološki otac, prema medijskim tvrdnjama, došao putem OIB-a preko izvora iz MUP-a, Božinović je rekao da je slučaj predan Državnom odvjetništvu i kategorički ustvrdio da do curenja podataka nije došlo iz MUP-a. S obzirom da se radi o izvidima koje provodi Državno odvjetništvo ministar je kazao da o tome više ne može govoriti.

Prema pisanju medija Centar za socijalnu skrb kontaktirao je par koji je prije desetak godina posvojio dijete, čijim je biološkim roditeljima oduzeta skrb zbog nasilja, kako bi ih pozvao na oprez jer je djetetov biološki otac uspio saznati adresu posvojiteljske obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo