OŠTRA REAKCIJA IZ KOHOM-A: / 'Hoćete li vi gospodo Beroš i Capak, preuzeti odgovornost za pacijente. Nije na nama da vas učimo vaš posao'

Image
Foto: Pixsell

'Ravnatelj HZJZ Capak tu je informaciju javno obznanio bez savjetovanja, pa čak i bez prethodne obavijesti obiteljskim liječnicima', kazali su iz KoHOM-a

20.10.2020.
15:17
Pixsell
VOYO logo

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) nije suglasna s jučerašnjom izjavom ravnatelja HZJZ Krunoslava Capaka da bi, ubuduće, obiteljski liječnici uz svoj, trebali raditi i posao epidemiologa odnosno loviti kontakte COVID pozitivnih osoba, zbog čega su se oglasili priopćenjem.

"Ravnatelj HZJZ Capak tu je informaciju javno obznanio bez savjetovanja, pa čak i bez prethodne obavijesti obiteljskim liječnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obiteljski su liječnici već preuzeli veliki posao HZJZ-a, odnosno kompletno cijepljenje protiv gripe te su tako olakšali kolegama epidemiolozima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, obiteljski liječnici dežuraju posebnim dežurstvima u tzv. COVID ambulantama gdje uzimaju uzorke na COVID-19 suspektnima, u svojim ambulantama organiziraju sanitetski prijevoz suspektnih bolesnika, organiziraju i dogovaraju testiranja, javljaju rezultate testiranja, obavljaju redovne kućne posjete, izdaju propusnice, ispričnice, i slično, čime su, također, na sebe preuzeli dio posla epidemiologa i tako im olakšali.

'Nije na nama da vas učimo vaš posao'

Kao što smo više puta javno isticali, obiteljski liječnici imaju svoju specifičnu struku, a tu spada i skrb o kroničnim bolesnicima, djeci, radnoj i starijoj populaciji. Upozoravamo kolege Capaka i Beroša da dolaskom globalne pandemije nisu nestale teške, kronične i druge bolesti. Naši pacijenti i dalje obolijevaju, imaju potrebu za liječenjem i obiteljskim doktorom. Dolaskom pandemije nije prestala obveza obiteljskih liječnika da odlaze u kućne posjete teško pokretnim, teško bolesnim ili starijim pacijentima. Isto tako, obiteljski doktori su ionako preopterećeni administracijom, pa je i u "normalnim" uvjetima teško posvetiti jednaku i potrebnu pažnju svim pacijentima. A njih je, u zimskim danima, po jednoj smjeni, prosječno oko 150.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad bi obiteljski doktor morao telefonirati i loviti kontakte za samo jednog svog COVID pozitivnog pacijenta, u idealnim bi uvjetima na telefoniranje i administraciju, izgubio najmanje sat vremena. Za dva COVID pozitivna pacijenta minimalno dva sata. I tako dalje. Vrijeme potrošeno na telefoniranje i administriranje morao bi oduzeti od vremena koje bi inače posvetio svojim bolesnim pacijentima. Hoćete li vi, gospodo Beroš i Capak, preuzeti odgovornost za njih i objasniti im zbog čega ih njihov izabrani doktor ne može primiti? Hoćete li preuzeti odgovornost jer zbog telefoniranja i "lovljenja kontakata" COVID pozitivnih osoba, obiteljski liječnici više neće moći, primjerice, pregledavati akutne i kronične bolesnike, febrilne, provoditi preventivne preglede i cijepljenje, previjanja, raditi EKG i spirometrije... ? KoHOM se najoštrije protivi ideji da posao "lovljenja kontakata" i upisivanja COVID pozitivnih ljudi, ubuduće mora obavljati ionako preopterećeni liječnik obiteljske medicine. Tim više što je, kao što znate, liječnika obiteljske medicine u Hrvatskoj premalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije na nama da vas učimo vaš posao, ali zar ne bi bilo logično da ste do sada našli efikasniji i pojednostavljeni model organizacije posla i praćenja kontakata oboljelih?! Na primjer, koristeći informatička rješenja. KoHOM obiteljskim liječnicima preporuča da do eventualnih novih uputa Ministarstva zdravstva - u kojima bi uz nove "zadatke" moralo biti jasno i precizno navedeno kako i kada će obiteljski liječnici skrbiti o ostalim problemima svojih pacijenata osim "COVIDa" - dosljedno slijede pravila struke, rade svoj posao obiteljskog doktora, donose odluke o prioritetima te se usredotoče na sigurnost pacijenata i zdravstvenog osoblja.

Izvršni odbor Koordinacije hrvatske obiteljske medicine", napisali su u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo