UPUTIO PISMO JANDROKOVIĆU / Ostojić traži da Sabor obilježiti bitku na Sutjesci: 'U njoj je sudjelovao i poginuo veliki broj antifašista iz Dalmacije'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U svome pismu predsjedniku Sabora Ostojić podsjeća da je među poginulima na Sutjesci bilo 40 posto Hrvata

27.12.2017.
15:18
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Potpredsjednik SDP-a Ranko Ostojić pismom je od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića zatražio da Hrvatski sabor 2018. godine postane pokrovitelj obilježavanja 75. obljetnice bitke na Sutjeski koja se početkom ljeta 1943. godine vodila u Bosni i Hercegovini, piše Večernji list.

Ostojić u pismu naglašava kako je u toj bitki sudjelovao i poginuo veliki broj antifašista iz Dalmacije, a u kanjonu rijeke Sutjeske neuređena je i zapuštena kosturnica s posmrtnim ostacima poginulih partizana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svome pismu predsjedniku Sabora Ostojić podsjeća da je među poginulima na Sutjesci bilo 40 posto Hrvata, no priznaje i različite interpretacije povjesničara o tome zašto je uopće toliko Hrvata bilo motivirano na ovu bitku koja se odvijala od 15. svibnja do 16. lipnja 1943. godine.

"Iako postoje različita gledišta o razlogu što se tako veliki broj Hrvata nalazio u partizanima, je li to bila pripadnost Komunističkoj partiji i ideologiji ili bunt protiv sporazuma Pavelića i Mussolinija kojim je veliki dio Dalmacije predan Italiji, poznato je da su se u tom razdoblju na Sutjesci nalazile četiri partizanske divizije i brigada zajedno s centralnom bolnicom što je zajedno iznosilo 22.148 boraca. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U skladu s tablicama koje postoje, vidljivo je da su među partizanima na Sutjesci najbrojniji bili Dalmatinci, a Split i Šibenik jedini gradovi s četveroznamenkastim brojem boraca. Najviše je Dalmatinaca bilo i među poginulima, oko 3000, a najveće gubitke pretrpjela je Druga dalmatinska brigada s 800 poginulih", navodi Ostojić u pismu.

U njemu također navodi kako se današnji povjesničari slažu oko toga da Dalmatince u rat nije otjerala ideologija, nego teror talijanskih fašista. Tražeći da Hrvatski sabor bude pokrovitelj obilježavanja Bitke na Sutjesci, tog ratnog događaja i velike tragedije za mnogobrojne obitelji, Ostojić podsjeća Jandrokovića kako su tada u zajedničkom napadu sile Osovine nastojale uništiti jugoslavenske partizanske jedinice te kako je zabilježeno više od 7500 žrtava, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike