gost RTL Direkta / Ostojić o slučaju Brkić: 'Mislili smo da je prošlo crno vrijeme HDZ-a'

Ostojić je kazao da je za ovaj slučaj znao kao i svi drugi te da DORH mora dati odgovore

3.10.2018.
22:40
VOYO logo

Bivši ministar unutarnjih poslova i predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić u RTL Direktu komentirao je slučaj Milijana Brkića, curenje informacija u aferi SMS te navode policije o istrazi iz 2011. godine.

Ostojić je kazao da je za ovaj slučaj znao kao i svi drugi. "Ovo je bila afera koja je bila poznata po ekspresnom suđenju mnogim osumnjičenim uglednicima, sucima, državnim odvjetnicima. O tome smo tada čitali u novinama i istina je da je ovo recikliranje stare afere koja je potkrijepljena dokumentima koji ukazuju da je policija ukazivala na dodatni dio koji nije bio vezan za prostituciju nego probijanje mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bitno je je li znao DORH ili ne, oni moraju dati odgovore što se dogodilo s prijavama. Ono što je pravosudni epilog kazao, a to da su dobili blage uvjetne kazne, brzu nagodbu, tada je otvaralo sumnju zašto je to tako i je li netko zaštićen ne samo kod kompromitacije mjera nego ekipe koja nije bila izložena javnosti jer je gospođa Sloković uspjela zatvoriti suđenje pa su na kapaljku curile informacije.

Tu je pitanje kompletnopg sustava. Prije smo imali varijantu da policija podnosi kaznenu prijavu, a DORH je može odbaciti s obrazloženjem. Danas je sustav drugačiji. Zakon o kaznenom postupku doveo je do toga da DORH rukovodi svime i zato je situacija dnas takva. Ili je ovo eventualno ostalo u ladici u DORH-u, ali iz priopćenja MUP-a je jasno da je sve DORH-u bilo dostavljeno ili da su donijeli državno-odvjetničku odluku da to nije utjecalo na proces i odbacuju prijavu. To ćemo znati kada dobijemo priopćenje", kazao je Ostojić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi kako je policijski sustav bio puno bolji, a objašnjava da je u slučaju kaznenih prijava policija otkrivala počinitelje kaznenih djela, a kazneni progon radio je DORH.

Osvrnuo se i na činjenicu da iz DORH-a još nisu komentirali navode policije te čitav slučaj. "Čudno mi je da nema odgovora. Imamo situaciju da ljudi sve ovo gledaju i da je pitanje gubljenja povjerenja u institucije nešto najvažnije. Sazivamo sutra Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost jer smo imali situaciju da smo bili bez pravih incidenata, pogotovo u SOA-i. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislili smo da je prošlo crno vrijeme HDZ-a, ali od pitanja Agrokora, transkripata, SMS-ova, konstruiranja priča, curenja podataka, najopasnije je za nacionalnu sigurnost. To se ne može pravdati time da se to događa u drugim zemljama. Mi smo suverena zemlja i moramo paziti da se takve stvari ne dogode. To je vraćanje povjerenja u institucije", kazao je Ostojić.

Na Odbor je, kako tvrdi, pozvao i DORH i policiju. "Pozvao sam sve koji mogu dati relevantne informacije članovima Odbora za unutarnju sigurnost. Naša obaveza je nadzor nad sigurnosnim sustavom, i sigurnosnim službama i policijom, nemamo ingerenciju nad DORH-om. Odgovori koji se daju članovima Odbora su važni i nadam se da će se svi odazvati sastanku i objasniti ovo što se događa", kazao je Ostojić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkriva i je li poznavao Franju Vargu koji je izrađivao lažne SMS-ove za Zdravka Mamića. "Ne poznajem ga. Puno je važnija mogućnost da se utječe na pravosudni sustav putem lažiranih SMS-ova koji su se pojavili u nekoliko afera koje su bile bitne za zemlju, to govori koliko smo u opasnoj situaciji", kazao je Ostojić.

Komentirao je i navode predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u ovom slučaju koja je spomenula i mogućnost hibridnog djelovanja. "Što se tiče Hrvatske svi koji su zaduženi za sigurnost i nadzor moraju obaviti svoj dio posla. Institucije moraju biti zainteresirane da se stvar rasčisti do kraja. Čudi me HDZ i Plenković koji tvrdi da je zainteresiran za raščišćavanje, a unaprijed odbijaju situaciju da bi istražano povjerenstvo bilo pokrenuto", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje radi li se o unutarstranačkim obračunima unutar HDZ-a, Ostojić odgovara da se zbog čitave situacije sumnja na to. "Pitanje je tko bi se usudio ovako nešto izaditi van. Pogotovo ako ima podršku u sustavu i raspolaže s dokumentima da ih izbaci van", kazao je.

"Znao sam, svi smo znali jer smo skupa to čitali. Ne o gospodinu Brkiću jer vi niti kao ministar unutarnjih poslova ne dobivate takve informacije niti vas čekaju predmeti iz povijesti. Ministar to ne radi niti se bavi kriminalističkim istraživanjima. Da je bilo sumnjivih radnji, precizno mogu reći, sjetite se Watergatea kad su pokušavali s varijantom iz tajnih službi diskreditirati vrh MUP-a, kad smo imali situaciju s Grdićem, što se čudite da se događala ista varijanta u kompromitaciji gospodina Brkića", zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo