mišljenja podijeljena / Promjene u obrazovanju: osnovna škola od 9 godina, a prije upisa u srednju - mala matura?

Reforma školsva odgađa se godinama što zbog politike, što zbog nedostatka novca. U iščekivanju - sljedećeg tjedna kada bi napokon trebali doznati imena radne skupine koja će odlučivati o kurikulumu - cure detalji

19.5.2017.
18:55
VOYO logo

Baš kao što prvašići ponavljaju - još jednom kreće priča o promjeni osnovnoškolskog obrazovanja. Tako bi škola trebala trajati 9 godina. Roditelji ionako zbunjeni promjenama, važno im je na kraju da je djeci dobro.

"Sve ovisi šta je bolje za djecu. Sad je stanje dosta dobro, zadovoljni smo s ovim", kaže Petar iz Đakova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je za djecu bolje, normalno da se svi slažemo. Djeca su na prvom mjestu", dodaje Anita. 

"Mislim da je 8 godina nedovoljno za djecu da se pripreme za srednje obrazovanje. Isto tako to bi trebalo implicirati i reformu kurikuluma", smatra Andrea iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europa na Hrvatsku gleda kao na zemlju koja već ima 9-godišnje obrazovanje jer je predškola obavezna. Po novom bi djeca osnovnu školu završavala s 15, a ne 14 godina. Ravnateljima se teorija sviđa, ali nastaje problem u praksi i organizaciji.

"To su nova tri razredna odjela, koja ja sad organizacijski ne mogu smjestiti u sadašnju smjenu. Već bi to pretpostavljalo prelazak u drugu smjenu, dvosmjenski rad, a znamo da je cilj svim školama prijeći u jednu smjenu, organizirati popodnevne nastavne aktivnosti", Anita Mokorić Brščić, ravnateljica OŠ Veruda Pula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akcijski plan za obrazovanje je u izradi i raspravi. A primjernjivati bi se trebao za dvije godine.

"Prema sadašnjem nacrtu akcijskoga plana je predviđeno da će posebna, ekspertna skupina u sljedeće najduže dvije godine izaći s prijedlogom hoće li se prestrukturirati i kako će izgledati buduće obrazovanje", Pavo Barišić, ministar obrauzovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idući tjedan znat će se i tko je u radnoj skupini koja će napisati novi kurikulum.

"U skupini za kurikularnu reformu je 12 članova plus voditeljica ili voditelj. Prijavilo se ukupno 125 kandidanta i među njima će se odabrati tko će biti imenovati", Pavo Barišić, ministar obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akcijski plan još predlaže i malu maturu za učenike, pripravnički staž za nastavnike kao i njihovo usavršavanje i napredovanje. 

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo