rijeka ljubavi /

Osječka humanitarna udruga dobila gotovo pet milijuna kuna europske pomoći

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Čak 4,5 milijuna će se u idućih godinu dana potrošiti za nabavku hrane za više 3.500 osoba, dok će se s ostatkom iznosa nabaviti kombi za prijevoz pomoći do bolesnih i nemoćnih

4.10.2016.
14:48
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Osječkoj humanitarnoj udruzi "Rijeka ljubavi" odobreno je 4.9 milijuna kuna iz Fonda Europske pomoći za najpotrebitije, kao jedan od 13 projekata kojima taj fond s ukupno 86,4 milijuna kuna financira programe namijenjene ublažavanju siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili materijalne pomoći.

Kako je u utorak rečeno u Osijeku, država projekte sufinancira u iznosu od 15 posto od ukupnog iznosa, a ugovoreni projekti usmjereni su na ublažavanje najgorih oblika siromaštva, pružanjem nefinancijske pomoći najpotrebitijim osobama.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo socijalne politike i mladih je zajedno s Regionalnom razvojnom agencijom Slavonije i Baranje te Udrugom "Rijeka ljubavi“ izradilo projekt koji se sastoji od više aktivnosti.

Ravnatelj te agencije Stjepan Ribić kazao je kako će se većina od odobrenih 4,9 milijuna kuna, čak 4,5 milijuna, u idućih godinu dana potrošiti za nabavku hrane za više 3.500 osoba, dok će se s ostatkom iznosa nabaviti kombi za prijevoz pomoći do bolesnih i nemoćnih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako je u sklopu projekta predviđeno i zapošljavanje dvije osobe - jedna na mjesto projekt menadžera zaduženog za provođenje projektnih aktivnosti, a druga kao vozač i skladištar.

Ribić je najavio kako će se mjesečno podijeliti 30 tona hrane, a vrijednost svakog paketa s po 15 namirnica iznosit će 450 kuna. Vjeruje kako će se problem oko mjesečnog skladištenja hrane  riješiti u dogovoru s Gradom Osijekom

Ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić rekla je kako ju žalosti da su ovakvi projekti uopće potrebni, ali i izrazila nadu da u narednih godinu dana na osječkom području neće biti gladnih te da će se otvoriti više novih radnih mjesta. Napomenula je kako je najveći broj osoba koje koriste zajamčenu minimalnu naknadu, prema podacima ministarstva, upravo na području Osijeka, njih više od 14.000.

Naime, ti podaci govore kako se najveći broj osoba obuhvaćenih zajamčenom minimalnom naknadom, njih 14.256, tijekom prošle godine nalazio se na području Osječko-baranjske županije, dok ih je u cijeloj Hrvatskoj bilo 102.297. Drugi pokazatelj koji govori o stanovništvu u potrebi je isplata jednokratne novčane pomoći, a lani je na području Osječko-baranjske županije podijeljeno 8356 naknada prema 5416 korisnika, što je tu županiju svrstalo na drugo mjesto u Hrvatskoj, odmah iza Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Humanitarnoj udruzi "Rijeka ljubavi" ovo je treći projekt. S Gradom Osijekom ona provodi projekt "Socijialna samoposluga" u okviru natječaja "Mikro projekti podrške inovativnim aktivnostima malih organizacija civilnog društva za lokalni razvoj Hrvatske", koji se nadovezao na prošlogodišnji projekt ove udruge "Od pomoći vaše za bolje sutra naše", vrijedan 150.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo