teška jesen / Osim ovrha, u listopadu će se mnogi građani susresti i sa smanjenim minusom na bankovnom računu

Image
Foto: Shutterstock

Onima koji to neće moći financijski podnijeti, banka daje pomoć, u vidu kredita za obročnu otplatu dugovanja.

14.9.2020.
13:35
Shutterstock
VOYO logo

Od sredine listopada građani više neće imati poštede u smislu vraćanja dugova različitim davateljima usluga. 

Tako osim ovrha koje su bile stopirane zbog pandemije sada dolaze na naplatu, a slična situacija je i s bankama. Naime, pojedine su novčarske kuće počele slati obavijesti o smanjenju dozvoljenih prekoračenja (minusa ) koje stupaju na snagu od listopada, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ožujku ove godine jedna od Covid mjera bilo je obećanje građanima koji su, zbog koronakrize ostajali bez posla ili su im bila smanjena primanja da im neće dirati u dozvoljene minuse.

Iako smo još daleko od financijskog oporavka, sada su banke promijenile priču. Iz OTP banke ovih dana klijente obavještavaju o "ažuriranjima dopuštenih prekoračenja po tekućim računima" što je službeni naziv za smanjenje minusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAPETA SITUACIJA /

Spremaju li se idući mjesec ovrhe za gotovo 200.000 zaduženih Hrvata? Fina se oglasila!

Image
NAPETA SITUACIJA /

Spremaju li se idući mjesec ovrhe za gotovo 200.000 zaduženih Hrvata? Fina se oglasila!

Posljednja tri, a ne šest mjeseci

Iz banke su to komentirali: "Kako smo i najavili u mjerama pomoći našim klijentima za vrijeme trajanja posebnih prevencijskih mjera za suzbijanje epidemije koronavirusom, OTP banka je u sklopu svih ostalih mjera odgodila i redovito polugodišnje ažuriranje dozvoljenih prekoračenja po tekućem računu u ožujku za nakon 1.rujna ove godine kako je i navedeno na našim stranicama. Novo dozvoljeno prekoračenje neće uzimati u obzir period od šest proteklih mjeseci, već samo posljednja tri mjeseca (lipanj, srpanj, kolovoz) koja bi zbog primjene mjera pomoći Vlade RH i ipak relativno dobre turističke sezone trebala realističnije ocrtavati financijske prihode klijenata. Sukladno Općim uvjetima poslovanja, klijentima se od 7. rujna dostavljaju obavijesti o najavi ažuriranja visine dozvoljenog prekoračenja koje će se izvršiti 10. listopada 2020. godine - objašnjava Silvija Bareša, glasnogovornica OTP banke.

Onima koji to neće moći financijski podnijeti, banka daje  pomoć, u vidu kredita za obročnu otplatu dugovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Raiffeisen banke (RBA) tvrde kako oni "prešutna prekoračenja" trenutačno ne smanjuju, osim ako to njihovi klijenti sami ne zatraže. Klijenti Privredne banke Zagreb (PBZ), također, mogu još uvijek računati na poštedu kad su u pitanju prekoračenja po tekućim računima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo