OBJAVLJENE NOMINACIJE / Oscari daju ton nijemom filmu!

Svjetski filmofili mogu prestati nagađati koji su sretnici nominirani za Oscare jer je napokon poznato tko će se boriti za najprestižniju filmsku nagradu.

24.1.2012.
15:50
VOYO logo

Američka Akademija filmskih umjetnosti i znanosti26. veljače će dodijeliti Oscare filmašima koji su obilježili 2011. godinu, a objavom službenih nominacija počela je trka za najprestižniju filmsku nagradu.

Film Martina Scorsesea "Hugo" osvojio je u utorak jedanaest nominacija za Oscara, pretekavši tako za jednu nominaciju francuski nijemi film "Umjetnik" koji je nominiran u deset kategorija.

Filmovi "Igrapobjednika" s Bradom Pittom i "Putrata" Stevena Spielberga našli su se na trećem mjestu s po šest nominacija.

Sva četiri filma osvojila su nominaciju za najbolji film, a u toj su kategoriji uz njih nominirani i "Nasljednici", "Tajni život kućnih pomoćnica", "Ponoć u Parizu", "Drvo života" i "Jako glasno i nevjerojatno blizu".

Za glavnu mušku ulogu nominirani su GeorgeClooney u "Nasljednicima", JeanDujardin u "Umjetniku", BradPitt u "Igri pobjednika", GaryOldman u filmu "Dečko, dama, kralj, špijun" i DemianBichir u filmu "A Better Life".

Popis nominiranih za glavnu žensku ulogu predvodi MerylStreep za ulogu bivše britanske premijerke Margaret Thatcher u filmu "Željezna Lady". Uz nju su nominirane GlennClose za ulogu u filmu "Albert Nobbs", ViolaDavis za "Tajni život kućnih pomoćnica", RooneyMara za ulogu Lisbeth Salander u filmu "Muškarci koji mrze žene" i MichelleWilliams za "Tjedan dana s Marilyn".

Za najbolju mušku sporednu ulogu nominirani su KennethBranagh ("Tjedan danas Marilyn"), JonahHill ("Igra pobjednika"), NickNolte ("Warrior"), ChristopherPlummer ("Beginners") i MaxvonSydow ("Jako glasno i nevjerojatno blizu").

Uz JessicuChastain i OctaviuSpencer koje su nominirane za najbolju žensku sporednu ulogu u filmu "Tajni život kućnih pomoćnica", u toj su kategoriji nominirane i BereniceBejo ("Umjetnik"), MelissaMcCarthy ("Djeveruše") te JanetMcTeer ("Albert Nobbs").

Za najbolju režiju nominirani su MartinScorsese ("Hugo"), MichelHaznavicius ("Umjetnik"), WoodyAllen ("Ponoć u Parizu"), AlexanderPayne ("Nasljednici") i TerrenceMalick ("Drvo života").

Za najbolji film na stranom jeziku nominirani su belgijski film "Bullhead", izraelski "Footnote", poljski "InDarkness", kanadski "MonsieurLazhar" i iranski "Nader i Simin se rastaju".

Dobitnici će biti poznati na 84. dodjeli Oscara u Hollywoodu 26. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo