Pušteno sedam Zahirovića /

Naoružan je i opasan: Policija raspisala tjeralicu za zetom koji je pucao iz kalašnjikova po Vukomercu

Image
Foto: Pixell

U Vukomercu se i dalje osjeća napetost

14.9.2018.
13:10
Pixell
VOYO logo

Dva dana nakon vatrenog okršaja u zagrebačkom Vukomercu članova obitelji Osmanović i Zahirević posljedice su još itekako vidljive. Kuće i drveće 'izbušeni' su mecima, a uokolo se još nalaze ostaci čahura. 

Ljudi još uvijek prestrašeni. Nastave, kao što su to i najavili roditelji na prosvjedu u četvrtak, i dalje nema. U Osnovnoj školi Vukomerec se održavaju razgovori djece i roditelja s psiholozima, a u boravku je danas bilo tek 10-ak učenika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispred kuće Zahirovića, jedne od obitelji čiji su članovi sudjelovali u oružanom sukobu, taxi je dovezao dvojicu mlađih muškaraca, no je li to dvojac koji je pušten iz pritvora u policiji nisu mogli potvrditi jer je istraga još u tijeku. 

Image
Foto: RTL

Posljedice pucnjave u Vukomercu

Ipak, iz obitelji se doznaje da je sedam njihovih članova pušteno iz pritvora u kojem je zadržan još jedan Zahirović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je raspisala internu tjeralicu za Senadom Ahmetovićem (34). Za tog muškaraca, koji je zet preminulog Šerifa Zahirovića nakon čije su smrti u nedjelju krenuli obračuni i reketarenja, istražitelji sumnjaju da je s balkona kuće u Porečkoj ulici u Zagrebu, ispalio iz automatske puške na desetke metaka po automobilima, terasi kafića, ali i školskom dvorištu prepunom djece. 

Podsjetimo, zbog oružanog sukoba u Vukomercu ukupno je privedeno 19 osoba. 

Majka dvojice uhićenih Sarajka Zahirović kazala je u četvrtak kako njezini sinovi nisu krivi te kako druga obitelj reketari njezinu.

Gradonačelnik Milan Bandić kojeg su neki od bijesnih roditelja prozvali na prosvjedu te napali bocama i jajima, rekao je kako je to bilo samo "par pijanaca u čoporu"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božinović: Djeca i roditelji u Vukomercu sigurni

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je u petak kako su svi građani, djeca i roditelji u Vukomercu sigurni, a policija je u stalnom kontaktu s roditeljima i vodstvom škole, te se dogovaraju određene aktivnosti usmjerene na vraćanje osjećaja sigurnosti.

Za njih i općenitu percepciju sigurnosti važno je da je policija tamo nazočna, uniformirana i u civilu, a počinitelji će odgovarati kad im se dokaže krivnja, istaknuo je Božinović u izjavi novinarima u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdio je kako je policija istu večer reagirala promptno i vrlo profesionalno, bile su uključene razne policijske postrojbe, sve do interventne i specijalne policije, i vrlo brzo privele osumnjičene osobe i prepratile ih pritvorskom nadzorniku.  

Na novinarski upit o činjenici da je na jednoj vukomeračkoj adresi prijavljena čak 91 osoba, Božinović je rekao kako je to nešto što treba provjeriti i da nije upoznat s tim podatkom.

Odgovarajući na pitanje je li bilo moguće prevenirati taj slučaj s obzirom da je tamo i prije bilo izgreda, Božinović je rekao kako policija pokriva Hrvatsku  u mjeri i broju policajaca koje ima. Smatramo da je taj  broj optimalan, iako se negdje može i povećati u skladu s internim procjenama.

Neki od počinitelja su policiji već poznati, s njima su obavljani obavijesni razgovori, no činjenica je da policija ne može tek tako ulaziti u obiteljske kuće jer je potrebno odobrenje pravosudnih instanci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerojatno se u tom trenutku nije vidjela potreba za takvim postupanjem, ocijenio je ministar. Važno je da nitko nije ranjen, a incidenti toga tipa se, nažalost, mogu dogoditi, dodao je. 

Podsjetio je kako se u svijetu oružani incidenti događaju manje više svuda, a hrvatska je prednost je da su naše institucije učinkovite i u preventivnom i u represivnom dijelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulagat ćemo maksimalne napore da se svi dijelovi društva i Hrvatske uključe u podizanju svijesti i stvaranju sigurnosne kulture, poručio je.

Nešto smo naučili i iz ovog incidenta i naši zaključci će se primijeniti kao mogućnost unaprijeđenja u radu policije. Policija prednjači u preventivnim akcijama u svim linijama policijskog rada i to će činiti i dalje i jamčiti sigurnost, naglasio je Božinović.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo