POSLJEDICE NEVREMENA / Orkansko jugo oštetilo rivu u Zadru: Voda u Splitu i Vrgorcu zamućena, treba ju prokuhavati

Image
Foto: Dino Stanin/Hrvoje Jelavić/Nel Pavletić/Pixsell

Ova mjera ostaje na snazi do daljnjega

30.10.2018.
16:28
Dino Stanin/Hrvoje Jelavić/Nel Pavletić/Pixsell
VOYO logo

Inače prekrasna zadarska riva sinoć je razornim djelovanjem valova viskih i 4 metra teško oštećena.

Mul je gotovo u potpunosti potpuno uništen, a od prethodnih juga podlokana riva na mjestima je razrovana poput razbacanih kockica koje opet treba složiti na svoje mjesto. Oštećenja se vide i kod instalacije Morske orgulje, a prve procjene govore da se radi o milijunskim štetama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom noći listopada zbog olujnog vjetra na širem zadarskom području ŽC 112 Zadar zaprimio je više dojava o padu stabala i telefonskih stupova na prometnice te grana koje su oštetile parkirana vozila. Neke od dojava odnosile su se na odsukivanje jedrilice u uvali Maestrala (Zadar) i padu više krovnih crjepova sa crkve kod mjesta Sali. Uslijed jakog juga došlo je do prekida u opskrbi električnom energijom na više mjesta u županiji.

Image

Razorni valovi teško oštetili zadarsku rivu i mul

Image

Razorni valovi teško oštetili zadarsku rivu i mul

Oštećena i riva u Rovinju

Jugo koje je jučer divljalo Istrom izazvalo je niz problema. Od 13 pa do 23 sata, zbog najavljenih vremenskih nepogoda Županijski centar 112 Pazin zaprimio je više od 200 dojava građana o problemima na području Istre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oštećen je dio rive u Rovinju, porušena stabla, razbacana signalizacija na prometnicama, poplavljene kuće i podrumi. Vatrogasci su imali preko 90 intervencija na piljenju stabala i grana te uklanjanju istih s prometnica, ispumpavanju vode iz podrumskih prostorija, saniranju limova i krovova na zgradama, a koji su predstavljali opasnost za ljude i materijalna sredstva. Srećom, nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama.

Pulski vatrogasci intervenirali 35 puta

Za jučerašnjeg olujnog juga i kiše koji su meli sve pred sobom, pulski su vatrogasci intervenirali čak 35 puta. Klaudio Karlović, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Pula, kaže da su vatrogasci bili spremni za poziv građana, a čak 26 intervencija odnosilo se na uklanjanje srušenih stabala i granja u Puli i okolici. Velika stabla pala su na Putu za groblje, potom u Mutilskoj ulici, te kod ulaza u Sveučilišnu knjižnicu. Intervencije su počele u ponedjeljak u 12.20, a trajale su sve do jučer ujutro, kad su uklonjena stabla u ulicama Ljudevita Posavskog i Pina Budicina. Poziva građana zbog poplava, međutim, nije bilo. Vatrogasci su izlazili na teren i da bi skidali antene koje je vjetar otkinuo i bacio u krošnje, uklanjali su ostatke stakla s razbijenih okna, kao i limove koji su visjeli s kuća. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dalje traje potraga za nestalim surferom

I dalje traje potraga za nestalim slovenskim surferom na području Umaškog akvatorija.

Grupa surfera koja je iskoristila divlje valove za svoj omiljeni sport prijavila je nestanak dvojice kolega pulskoj lučkoj kapetaniji jučer u 17 sati. Vatrogasci i pomorska policija ubrzo su spasili jednoga, hrvatskog državljanina. No zbog iznimno loših vremenskih uvjeta i mraka potraga je prekinuta u 20:30.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jutros se spasilačkoj ekipi pridružili GSS i ronioci. Uočen je plavi predmet na stotinjak metara od obale koji nalikuje na surf dasku. No snažni udari vjetra, plitko kamenito podmorje i mutna voda trenutno ne dozvoljavaju roniocima ulazak s obale ni isplovljavanje policijske brodice.

Velike štete zbog orkanskog juga na Kvarneru

Orkansko jugo na području Kvarnera je u ponedjeljak navečer i u noći na utorak uzrokovalo štete na obalnim šetalištima, rušilo stabla i izazvalo poplave u nižim predjelima uz more.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Riječki vatrogasci izašli su na petnaestak, a liburnijski na dvadesetak intervencija sinoć i tijekom noći. U Rijeci je jedno stablo palo na Ulicu Franje Matkovića a bilo je još nekoliko rušenja grana.

Na više mjesta su se pojavili odroni na cestama, srušeni su zidovi uz obalu a opatijski Lungomare je na više mjesta teško oštećen - odlomljene su betonske ploče, urušena ograda pa je zatvoren dok se popravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

  Na opatijskom području najviše je stradalo Volosko gdje su na Obali Frana Supila oštećeni kolnik i pločnik a na jednom dijelu prometnice nastao je odron. Tu je potopljeno i nekoliko barki.

 Štete su nastale i na području Crikvenice, Krka i Malog Lošinja gdje su također srušena stabla, a moralo se i ispumpavati poplavljene prostore. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 U Rijeci je velika šteta nastala na čamcima i opremi Veslačkog doma kluba Jadran na Delti, gdje je more nošeno jugom prodrlo uz teška metalna vrata u zatvoreni prostor.

 U Bakru je u ponedjeljak navečer zabilježena i najveća do sad razina mora, 127 centimetara iznad srednje razine mora.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orkansko jugo oštetilo jedrilice i brodove

Mirnije jutro dočekali su i Pirovčani nakon orkanskog juga koje je od jučer poslijepodne puhalo na Jadranu pa osim pomaknutih pontona u luci i marini i potopljenih nekoliko brodova nije bilo opasnih posljedica.

"Dobro smo i prošli", napisao je načelnik Općine na svom Facebooku gdje je mještane pozvao da se za eventualno ispumpavanje obrate dobrovoljnim vatrogascima dok tvrtka Virlo čisti mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog obilne kiše voda u Splitu i Vrgorcu zamućena, građanima se savjetuje da je prokuhavaju

Zbog obilnih oborina u proteklih nekoliko dana došlo je do zamućenja pitke vode na području Vrgorca koji vodu dobiva iz izvorišta Banja, pa je građanima preporučeno da vodu prije pića prokuhaju.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voda za piće zamućena je u gradskim naseljima i selima u zapadnom dijelu općine: Vrgorac, Banja, Orah, Prapatnice, Stilja, Kotezi, Kutac, Kokorići, Ravča, Višnjica, Kljenak, Duge Njive, Dubrava, Dragljane, Zavojane, Kozica, Rašćane, Župa i Vina.

 Iz tvrtke Komunalno d.o.o. apeliraju na stanovništvo navedenih naselja da vodu namijenjenu za piće ljudima i domaćim životinjama prije upotrebe prokuhaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Ova mjera ostaje na snazi do daljnjega, dok se stanje ne normalizira, o čemu će stanovništvo biti pravovremeno obaviješteno, kažu u toj komunalnoj tvrtki.

Splićani ipak trebaju prokuhavati vodu za piće

Iako se uzorci pitke vode još uvijek analiziraju, iz splitske tvrtke Vodovod i kanalizacije (ViK) u utorak su građanima preporučili da vodu za malu djecu, starije i imuno insuficijentne osobe prije pića prokuhavaju, jer je zbog obilne kiše došlo do zamućenja na izvoru rijeke Jadro koji pitkom vodom napaja šire područje grada Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Iz ViK-a su ujutro izvijestili o zamućenju vode te obavijestili građane sa splitskog područja da nema potrebe za brigu, jer zbog zaliha u vodospremama voda iz slavina još uvijek ne prelazi maksimalno dozvoljene parametre zamućenosti.

No, naveli su i kako je za očekivati da bi nakon pražnjenja vodosprema i miješanja s novim količinama vode u vodoopskrbnom sustavu moglo doći do povećanja mutnoće na području Splita, Solina, Podstrane, Kaštela, Segeta, Okruga i Trogira. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popodne su, nakon novih analiza vode, ipak izvijestili da je Nastavni zavod za javno zdravstvo preporučio koristiti mjeru predostrožnosti prokuhavanja vode za piće za bolesne i osjetljive osobe, malu djecu i stariju populaciju.

Iz VIK-a su priopćili kako prve analize s terena pokazuju da je koncentracija rezidualnoga klora u adekvatnoj koncentraciji, svi fizikalno-kemijski parametri su sukladni Pravilniku o parametrima sukladnosti, metodama analize, monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načinu vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnost javne vodoopskrbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujemo kako će svi mikrobioloki pokazatelji koji su u izradi biti također sukladni označenom Pravilniku 125/17, što ukazuje kako je voda kemijski i mikrobiološki ispravna za piće, no za malu djecu, starije i imuno insuficijentne osobe, prema preporuci  Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, savjetujemo preventivne mjere prokuhavanja", stoji u priopćenju.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo