pomela sve pred soboom / Orkanska bura probudila Posedarce: 'Činilo se kao potres. Odmah sam skočio iz kreveta'

Dalmacija zbraja štetu nakon refula sličnog pijavici

3.1.2019.
20:30
VOYO logo

Orkanska bura, s udarima ponegdje jačim i od 160 kilometara na sat, poharala je Dalmaciju. U Posedarju je nosila krovove s kuća, a u Splitu rušila semafore i rasvjetne stupove.

Do prije nekoliko sati, za sav promet zbog bure je bio zatvoren i dio autoceste A1, a neke trajektne linije i dalje su u prekidu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pola krova odletjelo mu je s kuće, betonski dimnjak podivljali je vjetar slomio, a crijep sa susjedova krova zabio mu se u vjetrobransko staklo. Damir sada zbraja štetu od više desetaka tisuća kuna

"To je neopisivo, mislim ono, spavaš, a po krovu kao da je bager, čuješ crijepove kako lete. To nije rat, to je ono nešto katastrofa, ne znam uopće kako bi opisao", kazao je Damir Šimurina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon silovitog ranojutarnjeg refula sličnog pijavici Posedarci su hodali po ostacima krovova. Sve se odigralo u svega dvije minute.

"To jutros je počelo u 10 do 6 točno. Bilo je kao da je zemljotres, to se cijela kuća tresla. Bio sam u postelji, skočio sam odmah. Pogledao sam kroz prozor najviše je bilo crijepa ovdje. Zvao sam najprije policiju i 112, onaj broj i onda mi je policajac rekao: 'Nemoj izlazit da te još i ne ubije'", rekao je Petar Gvardijan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo po kući svuda i zemlje, popucalo nam je svašta. Vidite i staklo da je i ono razbijeno. Stvarno je bilo grozno", kazala je Slava Gvardijan.

Tutnjava slična grmljavini probudila je cijelo susjedstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja pogledao. Ajme majko, vrata su mi kliznula. Nisam ovo ni vidjela dok se nisam obukla. Kako ću ić u pidžami ovdje? Pomete! I onda dođem ovdje i vidim krov kuće", rekla je Matija Nekić.

Vjetar je kao od šale polomio stoljetni brijest i iščupao masline iz korijena. Klancima su uništena dva plastenika uz kuću. Crijepovi su letjeli i preko tuđih krovova

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izađem na balkon kad stola od 4 metra, puno drvo nema, stolica nema, dimnjak prerezan na pola, krov otišao. Evo vidite, tu je cigla, preko kuće od brata doletjela ovdje", kazao je Ante Klanac.

Olujna bura razbudila je rano i Splićane, prevrtala kontejnere i čupala semafore. Turisti su bili iznenađeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ludo je, čovječe, nikad prije nisam osjetio ovakvo nešto, tako snažan vjetar", kazao je Lukas iz Singapura.

"To je u nas skroz normalno da se ljudi lome po ledu, padaju, lete kante po cesti, to je Split", rekao je Domagoj iz Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Olujni vjetar privezao je danas brodove po gotovo cijelom Jadranu, a prema  otocima su isplovljavali rijetki trajekti.

Ova je bura kao i svaka olujna bura sa orkanskim udarima zatvorila iste dionice ceste. Dakle dionicu autoceste A1 od Svetog Roka do Posedarja, Paški most, cestu od Maslenice do Zatona Obrovačkog. Međutim ono što je bilo specifično kod ove bure su strahoviti udari, ali samo na pojedinim mjestima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila je pogođena Makarska, bio je pogođen Split. Na zadarskom području bilo je najviše izloženo Posedarje. Velika se šteta dogodila u samo dvije minute. I ono što je specifično, nije se dogodilo u cijelom Posedarju da su odnešeni krovovi. To se dogodilo u samo jednoj ulici. Mještani zato i govori da je sve to ličilo na pijavicu.

Sve je zapravo počelo sinoćnjim snijegom koji je nošen burom. Snijeg je u splitskom području padao u Dicmu, na Zelovu, na Velebitu, ali ne toliko puno. Ono što je bilo zanimljivo da je danas ujutro pahulja bilo i u Posedarju, ali to nije bio snijeg koji je padao, već snijeg kojeg je nosila bura s Velebita na desetke kilometara daleko. Srećom, bura je u padu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo