Nevrijeme stiže na Jadran / Orkanska bura, obilna kiša, moguće poplave, u gorju - snijeg

Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

U dijelovima Dalmacije postoji opasnost od poplavljivanja obale zbog triju zajedničkih efekata: obilne kiše, niskog tlaka zraka, uslijed čega dolazi do dizanja razine mora te olujnog oštra i juga, vjetrova koji „guraju“ more prema obali i također utječu na dizanje njegove razine

9.10.2015.
12:02
Nel Pavletic/PIXSELL
VOYO logo

Tijekom subote i nedjelje preko Jadrana će se premještati izražena Sredozemna ciklona koja će donijeti lokalno izraženija nevremena. Najizraženije vremenske neprilike očekuju se na jugu Dalmacije gdje će puhati olujno jugo, a mjestimice pasti i vrlo obilna kiša. U jednome danu moguće je preko 100, ponegdje i preko 150 litara po četvornom metru, što je za južnu Dalmaciju više nego što uobičajeno padne u cijelome listopadu!

U dijelovima Dalmacije postoji i opasnost od poplavljivanja obale zbog triju zajedničkih efekata: obilne kiše, niskog tlaka zraka, uslijed čega dolazi do dizanja razine mora te olujnog oštra i juga, vjetrova koji „guraju“ more prema obali i također utječu na dizanje njegove razine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kiše te jakog vjetra bit će i na kopnu, osobito tijekom nedjelje, ali u manjoj mjeri na jugu Dalmacije.

Na sjevernom Jadranu pak puhat će olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima zbog koje će se vrlo vjerojatno zatvoriti pojedini cestovni pravci, mostovi te doći do prekida u trajektnim linijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahladnjenjem koje će nastupiti prolaskom ciklone preko našeg područja, u visokom gorju Like i Gorskoga kotara moguća je manja količina prvog ovosezonskog snijega.

I Državni hidrometeorološki zavod putem sustava Meteoalarm upozorava na orkanske udare vjetra, izraženije grmljavinske pljuskove i obilnu kišu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ponedjeljak će se vrijeme u većem dijelu zemlje smiriti, vjetar oslabjeti, a kiša biti znatno rjeđa pojava. Međutim, osjetno će zahladnjeti, tako da će se jutarnja temperatura u nizinama kopna sasvim približiti već dugo zaboravljenoj vrijednosti od nula stupnjeva. Međutim već tijekom sredine tjedna nazire se novo pogoršanje u vidu nove ciklone. O tome više informacija u danima koji slijede.

Za aktualne informacije pratite naše prognoze unutar RTL Vijesti u 16:30, odmah nakon RTL-a Danas, u emisiji RTL Vrijeme te na našem Facebook-u, RTL Vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo