rad škola / Kako će izgledati nastava? Roditelji zabrinuti: 'Kako reći djetetu da drži razmak od 2 metra'

Dok Hrvatska još nema konkretna rješenja, danski učenici nastavu će pratiti na otvorenom

28.4.2020.
12:00
VOYO logo

Za točno dva tjedna učenici nižih razreda uz odobrenje roditelja trebali bi ponovno sjesti u školske klupe. Postoji epidemiološki nacrt, ali kako kažu mjerodavni za njega još nije vrijeme da ugleda svjetlo dana.

Organizacija nastave nepoznanica

Sanacija nakon potresa, čišćenje i dezinfekcija, u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi pripremaju se za dolazak najmlađih učenika. Ipak, bez konkretnih uputa organizacija nastave i dalje je nepoznanica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Krenuli smo u nabavu zaštitnih maski, rukavica, dezificijensa. Ostali scenariji, mi smo jedna od škola u kojoj mislim da imamo dovoljan broj učionica i mislim da bi u manjim skupinama uspjeli smjestiti učenike, ali pitanje je hoćemo li imati dovoljno nastavnog ali i nenastavnog kadra koje će morati raditi u novim uvjetima'', izjavila je Marija Luković, ravnateljica OŠ Gustava Krkleca u Zagrebu.

Bez epidemioloških mjera i preporuka za održavanje nastave i roditelji će teško donijeti odluku o tome poslati djecu u školu ili ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kako djetetu reći da ide i da drži razmak od dva metra, tako da, eto, mislim tek kad  se još malo sredi situacija mislim da će biti vrijeme za djecu'', komentirala je Ivana iz Zagreba.

''Moralo bi sve biti u potpunosti sigurno, trebala bi imati jamstvo kriznog stožera da su svi higijenski uvjeti postavljeni. Bili smo svjedoci da nemaju toaletnog papira, pa sad kako će biti'', kazala je Zagrepčanka Maja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danske škole otvorene

Prva europska zemlja koja je otvorila škole je Danska. Prije tjedan i pol dana najmlađi  učenici su se počeli vraćati, njihove klupe moraju biti udaljene najmanje dva metra, a nastava se što više održavati na otvorenom. Škole su danas otvorene i u Norveškoj, a Njemačka koja je počela s otvaranjem škola za maturante, već danas jednu mora zatvoriti jer je član obitelji jednog učenika zaražen koronavirusom.

Nabava vizira i pripreme za povratak i u Češkoj. U Austriji bi se većina učenika trebala vratiti za tri tjedna, a razredi će biti podijeljeni na pola i u škole će se ići samo pola tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacrt epidemioloških mjera postoji, ipak pod kojim uvjetima će biti moguć povratak u školu u Hrvatskoj još nije poznato ni ministarstvu.

''Ako uvjeti budu takvi da ih je nemoguće u suradnji osnivača, ministarstva i ravnatelja osigurati, onda se djeca neće vratiti 11.5. u škole.  Otvorit ćemo škole onda kad budemo sasvim sigurni da rizik zaraze u školama nije ništa veći nego kod njihove kuće'', rekao je glavni savjetnik ministrice obrazovanja Marko Košiček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Koliko učenika će biti u razredu, na koji način će održavati socijalnu distancu i kako će učitelji održavati nastavu, više bi, kažu u Stožeru, mogli znati u utorak.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike