sve zbog slučaja ina-mol / Orešković u Saboru: 'Postao sam prepreka, Vlada pada isključivo zbog privatnih interesa jedne osobe'

Premijer Tihomir Orešković kazao se njegova smjena traži jer je branio nacionalne interese te je prozvao Tomislava Karamarka 'kojeg zadnja dva mjeseca nisu zanimale ni reforme ni gospodarski program'

16.6.2016.
13:11
VOYO logo

Premijer Tihomir Orešković oko podne obratio se saborskim zastupnicima. 

"Zahvaljujem svim zastupnicima koji su mi ukazali povjerenje kako bi mogao preuzeti ovu časnu dužnost. Nažalost, umjesto da raspravljamo o reformama i rastu gospodarstva, raspravljamo o mom razrješenju. Optužbe koje su izrečene protiv mene su teške i moja je dužnost i obveza da se kao predsjednik Vlade očitujem. Sve optužbe su lažne i neosnovane. Nikada u povijesti hrvatske demokracije nije dogodilo da vladajuća većina pokrene opoziv premijera kojeg su izabrali", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pravi razlog za moj opoziv nije ništa od onog što je navedeno. Optužba da želim uvesti kancelarsku diktaturu je toliko apsurdna da je neću komentirati. Drugo, da sam vršio pritisak na obavještajne službe. Problem je što nisam pogledao pritisku da na čelno mjesto SOA-e stavim one koji nisu ispunjavali uvjete za taj posao. Odluku o imenovanju Markića donio sam s predsjednicom i donesena je u najboljem interesu RH", istaknuo je. 

"Postao sam prepreka. Nije tajna da se moji stavovi o INA-i, LNG i energetike bitno razlikuju od određenih članova Vlade. Branio sam vitalne interese Hrvatske", rekao je

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neizvjesnost koja je preoizlazila iz sukoba interesa Tomislava Karamarka otežavala je rad Vlade. Tomislav Karamarko je zadnja dva mjeseca moje pozive na razgovor je potpuno ignorirao.Nisu ga zanimale ni gospodarske teme ni reforme", naglasio je Orešković.

"Neshvatljiva mi je teza da se nisam bavio gospodarstvom i financijskim temama. Prije službenog preuzimanja dužnosti, gostovao sam u Austriji s 80 do 100 bankara koji su mi rekli da im je to prvi direktan kontakt s nekim iz Hrvatske. Prezentirali smo nacionalni program reformi. Pokrenuli smo velike investicije", nabrajao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Problem je taj što sam počeo raditi na sporu INA-MOL i nastavku arbitraže, što nekima nije odgovora. Ostat će zapamćeno kako je ova Vlada pala zbog osobnih interesa određenih pojedinaca. Ja sam pokušao to riješiti i to je jedina moja krivnja. Dao sam sve od sebe, hvala na podršci MOST-u i Domoljubnoj koaliciji. Na vama je sad odgovornost. Danas se piše povijest. Nadam se da ćemo naći pravi put. Neka Bog čuva Hrvatsku", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo