ponosni ministar /

Orepić zadovoljan akcijom policije: 'Zahvaljujući sustavnom radu spašeno je 67 života'

Image
Foto: Ilustracija/Josip Antolić/RTL

'Usuđujem se reći da je ovaj sustav zaštite granice i njenog prostora sigurniji i bolji od, recimo, mađarske žice', kaže ministar

18.12.2016.
13:32
Ilustracija/Josip Antolić/RTL
VOYO logo

O policijskoj akciji u kojoj je u kombiju pronađena skupina od 67 migranata konfrenecijom za novinare se oglasio ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić.

Image

Kombi u kojem su sinoć zatečeni migranti još uvijek stoji ispred naplatnih kućica kod Novske

Image

Kombi u kojem su sinoć zatečeni migranti još uvijek stoji ispred naplatnih kućica kod Novske

"Bit ću slobodan reći da je zahvaljujući sustavnom radu policije spašeno 67 života. Naime, odnedavno je uspostavljen novi nadzor državne granice u više razina. Prva razina je neposredno na državnoj granici, sljedeća razina je neposredna dubina i treća je ukupni prostor RH. Sustavom lijevka, analizom rizika rizičnih vozila i ljudi došlo se do rezultata gdje je taj kombi. Hvala Bogu spašeno je 67 života", rekao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Usuđujem se reći da je ovaj sustav zaštite granice i njenog prostora sigurniji i bolji od, recimo, mađarske žice, a da je tomu tako govori da smo na istoj granici prema Srbiji otkrili heroin kod jednog Makedonca. Dakle, sustav funkcionira i koristim prigodu da čestitam kako novom ravnatelju, tako i mobilnoj postrojbi policije", zadovoljno je rekao Orepić.

Kujundžić: Svi zbrinuti migranti dobro se oporavljaju

Istovremeno u Zagrebu se javnosti obratio ministar zdravstva Milan Kujundžić. Izvijestio je da su migranti nađeni u subotu navečer u kombiju kod Novske većinom muškarci u dobi između 15 i 20 godina, da je bilo i dvoje djece u dobi od 10 do12 godina, te da nitko od 42 medicinski zbrinutih nije u životnoj opasnoti, da se dobro oporavljaju i većina će biti otpuštena iz bolnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Kujundžić je na izvanrednoj konferenciji za novinare kazao kako su djelatnici hitne medicinske službe i bolnice zdrvstveno zbrinule tijekom noći i jutra 42-oje izbjeglica. "Njihovo osnovni medicinski problem bila je intoksikacija ugljik monoksidom, dehdriranost, izgladnjelost i loše kliničko stanje".

"U stalnom smo kontaktu s ravnateljima ustanova i šefovima odjela gdje su pacijenti smješteni i nitko nije u životnoj opasnosti, a većina će biti otpuštena, odnosno preuzet će ih policija, dok će troje-četvero ostati nekoliko dana na dodatoj opservaciji i liječenju", rekao je Kujundžić.

Neki su pronađeni bez svijesti a neki su povraćali, pojedini su bili jače pothlađeni i primili veću koncentraciju plina, ali će se kroz vrlo kratko vrijeme oporaviti, rekao je Kujundžić.

"Radi se o jednom vrlo ozbiljnom medicinskom stanju i dobro je da su pronađeni i zbirnuti. Moralo ih se liječiti kisikom, nadoknadom elektrolita i utopljavanjem. Navodno pet dana nisu ništa jeli," rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo