Zaokret u politici /

Orepić: 'Primat ćemo izbjeglice samo iz ratom ugroženih zemlja i one koji imaju krajnje odredište'

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić kazao je kako ćemo primati izbjeglice samo iz ratom ugroženih zemlja i oni koji se izjasne koje im je krajnje odredište

4.2.2016.
18:47
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić najavio je promjenu u politici prema izbjeglicama i migrantima.

Od ponedjeljka će se na makedonsko-grčkoj granici, na prijedlog Hrvatske, raditi profilacija izbjeglica, o čemu su dogovor jučer potigli u Skoplju šefovi policija Austrije, Slovenije, Srbije i Makedonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profilaciju će, najavio je ministar, zajednički obavljati policijske snage Slovenije, Hrvatske i Makedonije. 

"Dva su kriterija - primat će se izbjeglice iz ratom ugroženih zemlja i oni koji se izjasne koje im je krajnje odredište. Mi smo dali tu inicijativu i najviše ćemo povući na početku s našom tehnikom i ljudima", pojasnio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Vlaho Orepić, Ranko Ostojić

(Foto: Ivica Galovic/PIXSELL)

Ministar vanjskih poslova Miro Kovač izjavio je u četvrtak kako još nije dogovoreno koliko će novca Hrvatska izdvojiti za izbjeglice, a koliko će dobiti od Europske unije, ističući da bi to pitanje trebalo biti riješeno ovih dana.

"Još nije do kraja cijeli mehanizam utvrđen između zemalja članica EU. Postoji način i dogovor da idu dvije milijarde iz nacionalnih proračuna, milijarda iz europskih sredstava, ali to će se rješavati ovih dana", kazao je Kovač novinarima nakon sjednice Vlade.

Kazao je i da koordinacija sa susjednim državama oko upravljanja krizom na izbjegličkoj ruti 'jako dobro funkcionira'. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je vrlo konstruktivna, Hrvatska sa susjedima jako dobro surađuje i ova Vlada će na tom planu biti jako efikasna i davat će svoj doprinos na europskom planu", zaključio je Kovač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo