komentar na registracije i plaće / Orepić ekskluzivno za RTL Direkt: 'Izjednačit ćemo plaće policijskih službenika i carinika'

'Policijski službenik je ipak na ulici, izložen je svakodnevnom riziku po zdravlje i život te smatram da je to potrebno žurno izjednačiti. Mi ćemo napraviti prvi korak', rekao je Orepić ekskluzivno za RTL Direkt

8.3.2016.
22:40
VOYO logo

Hrvati će ubuduće putovati s naljepnicom Europske unije na registracijskim pločicama svojih vozila.

Kako je konačno riješen jedan od većih nacionalnih problema, dizajn tablica? Sjetimo se - oko toga su se vodile žestoke političke i dizajnerske polemike, rušili su se natječaji, da bi danas sve završilo kako je moglo i početi - s naljepnicom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U RTL Direktu gostovao je ministar unutarnjih poslova, Vlaho Orepić, koji se osvrnuo na spomenutu zavrzlamu.

Ovo se čini kao najjeftinije rješenje za građane. Kad je u piatnju država, nikad se ne zna. Koliko ćete nam to naplatiti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbitnije pitanje u ovom društvu su te tablice i sraz raznoraznih rješenja i nadmudrivanja. Odlučili smo prekinuti s jednim kontinuitetom. Tablice će ostati iste, dodat ćemo oznake EU i to je to. To nije obaveza da samo naglasim. U odnosu prema građanima, ništa se ne mijenja. Tablice mogu zadržati postojeće, samo kad budu prelazili preko granice, u zemlje EU, morat će imati oznaku zemlje. Ukoliko pristupe nabavci novih tablica, bit će označene.

Koliko će to koštati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

76 kuna će koštati.

Kada to stupa na snagu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno je na ispitivanju jer se moraju zadovoljiti određeni tehnički standardi, ali očekuje se oko ljeta.

To je prva promjena koju ste donijeli otkako ste postali ministar. Druga je da ste ukinuli službene automobile. Funkcionira li sustav bez toga, pati li posao?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne pati nikako, posao je puno operativniji. Stvar je u novom pristupu i raspolaganju sa sredstvima koja su nam povjerena. Neodrživo je da bilo koji djelatnik, uključujući mene, može uzeti vozilo i vozati se okolo.

Dosad je vladalo nezadovoljstvo policajaca sindikata da su neravnomjerno raspoređene plaće između onih na prvoj liniji i u kancelariji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sad ću vam dati jednu ekskluzivu - kad promatramo plaće policijskih službenika i plaće srodnih djelatnosti (npr. carinik treće vrste), primjetit ćemo da je velika razlika u tim primanjima, što je neodrživo. Policijski službenik je ipak na ulici, izložen je svakodnevnom riziku po zdravlje i život te smatram da je to potrebno žurno izjednačiti. Mi ćemo napraviti prvi korak. Cilj nam je izjednačiti primanja policijskog službenika početnika s carinikom treće vrste. Tu je velika razlika. Ići ćemo s koeficijenta 0.76 na 0.8, što znači da će to obuhvatiti 5.911 policijskih službenika, u prosjeku 226 kuna će biti veća primanja.

Tko je tu šef, vi ili Tomislav Karamarko, koji govori da ste vi u njegovom resoru?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svom resoru sam ja koji vodi MUP, ali uloga prvog potpredsjednika je ista. Ja sam u koordinaciji sigurnosnih službi.

Hoće li biti smjena u policiji koje traži Karamarko?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sustavu sam pristupio na sljedeći način - izvršit ćemo detekciju stanja, ali to će biti posljedica odgovora na sustav koji ćemo uspostaviti.

Kod Milijana Brkića se vrti afera s prepisanom diplomom. Taj postupak je pokrenula policijska akademija. To se pripisuje vama da ste vi zakuhali. Kako će taj postupak završiti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moram naglasiti da se tu ne radi samo o Brkiću. Jedno djelo, koje se tretiralo s određenim pravilima, nije došlo do kraja, zbog formalnih razloga. Proces se ponavlja da se zadovolje uvjeti i dođe do konačne mjere u odnosu na djelo. Očekujem da će se to riješiti do ljeta.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo