Opus Dei gradi bazu usred Zagreba

Opus Dei, "crkva unutar Katoličke crkve", izgradit će na 565 četvornih metara na sjeveroistočnom uglu Vukovarske i Držićeve avenije studentski dom koncipiran kao obiteljska kuća za 12 mladića.

19.7.2010.
18:02
VOYO logo

Projekt će financirati Zaklada Dostojanstvo i nada čiji je predsjednik dr. Vuko Brigljević, znanstvenik s Instituta Ruđer Bošković i jedan od čelnih ljudi Opusa Deija u Hrvatskoj, a Društvo arhitekata Zagreba organizira i provodi natječaj koji će biti otvoren sve do početka rujna, navodi Jutarnji list.

Na Aveniji Marina Držića 27 sada je zgrada koja će se morati srušiti, a zatim bi ondje trebala izniknuti kuća sa suvremenim, ali neupadljivim pročeljem, bez eksperimentiranja s novim materijalima i bez velikih staklenih površina, posebice u prostoru kapele, kažu arhitekti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dom će biti podijeljen u tri zone: obrazovni centar, spavaće sobe i domaćinstvo. Osim muških studenata ondje će živjeti i četiri suradnika, od kojih će jedan biti svećenik, a drugi će se baviti vođenjem doma i organiziranjem obrazovanja.

Opus Dei utemeljio je 1928. u Madridu sveti Josemaría Escrivá de Balaguer, a u Hrvatskoj postoji od 2003. i vodi ga msgr. Jorge Ramos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josemaría Escrivá de Balaguer u mladosti je povezivan s fašističkim diktatorom Francom, a bivši član Klaus Steigleder u knjizi "Opus Dei - pogled iznutra" opisao je strukturu kao vojničku, sa zavjetima celibata za laike, praksom umrtvljenja osjetila, pokore i samokažnjavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo