Afera HEP-Dioki / Optužnica protiv Sanadera i Ježića vraćena stepenicu unazad: jedini dokaz iskaz svjedoka koji je preminuo

Image
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Optužnica je podignuta 2012. godine, a danas je vijeće na čelu sa sutkinjom Jasnom Galešić odlučilo da je potrebno preispitati osnovanost iste

19.1.2018.
10:57
Sanjin Strukić/PIXSELL
VOYO logo

Županijski sud u Zagrebu vratio je optužnicu protiv Sanadera i Ježića na Optužno vijeće, koje će odlučiti je li ista i optužnica osnovana s obzirom da je prvookrivljeni Ivan Mravak u međuvremenu preminuo, piše Net.hr.

Ključno je pitanje može li se bivšem premijeru Ivi Sanaderu i bivšem vlasniku Diokija Robertu Ježića, kao poticateljima, suditi bez Mravka, koji je osim toga, još tijekom istrage, sve priznao. Sanadera se sumnjiči da je davao naloge HEP-u za prodaju jeftine struje Ježićevom Diokiju, kao i da je isplaćena pozajmica od 15 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iskaz Ivana Mravka, koji je preminuo u srpnju prošle godine, po mišljenju obrane jedini je dokaz protiv Sanadera i Ježića. Materijalnih dokaza nema te zato odvjetnica Jadranka Sloković drži da ni njihova krivnja ne bi mogla biti dokazana, donosi Net.hr.

Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković najavila je u prosincu prošle godine da će tražiti obustavu postupka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Mravak, bivši prvi čovjek HEP-a, tijekom saslušanja 2010. pred USKOK-ovim je istražiteljima priznao da su ga na inkriminirane aktivnosti u vezi s kupnjom i prodajom električne energije prisilili tadašnji potpredsjednik Vlade Damir Polančec i premijer Ivo Sanader. Odslužio je 18 mjeseci zatvora zbog optužbi da je iz HEP-a pokušao izvući dva milijuna eura, a da je dobio i preusmjerio u HDZ-ov fond 600.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo