Evo kako ih još i dobiti da surađuju / Optuženi dužnosnici primaju plaću 6+6 mjeseci. Antikorupcijski stručnjak za RTL.hr nudi rješenje

'Vrlo jednostavno zakonskom izmjenom može se odredba 6+6 regulirati', kaže za RTL.hr Zorislav Antun Petrović

3.6.2020.
11:20
VOYO logo

Bivša gradonačelnica Knina, HDZ-ova Josipa Rimac, može i dalje primati plaću po modelu 6+6 premda je u petak smijenjena s mjesta državne tajnice Ministarstva uprave i to nakon šta je uhićena zbog sumnje za trgovinu utjecajem te primanje mita. 

To u prijevodu znači da bi joj idućih godinu dana Ministarstvo trebalo isplatiti ukupno 135.000 kuna neto ako se uzme u obzir da je njezina prosječna plaća iznosila oko 15.000 kuna. Prvih pola godine tako bi Rimac mogla primiti oko 90.000 kuna neto, dok bi u drugom dijelu godine njezina plaća bila upola smanjena pa bi joj na račun sjelo 45.000 kuna neto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POSTAJE OZBILJNIJE /

Josipa Rimac 'upala' u nove probleme: Pokušala je utjecati na Ured za zakonodavstvo Vlade!

Image
POSTAJE OZBILJNIJE /

Josipa Rimac 'upala' u nove probleme: Pokušala je utjecati na Ured za zakonodavstvo Vlade!

Rimac takvu plaću može ostvariti po Zakonu o pravima i obvezama državnih dužnosnika, a koji je u Hrvatskoj popularno nazvan "6+6 zakon". 

Kao što se moglo i očekivati, ovaj podatak izazvao je burne reakcije u hrvatskoj javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sve je jučer reagirao i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Naime, na upit RTL-ovog novinara Ilije Radića je li moralno u redu da Josipa Rimac ima pravo na naknadu plaće po principu 6+6, Plenković je rekao da je to trenutno takav zakonski okvir.

"Što ja sad tu mogu?"

"Mislim da je to krajnje neobična situacija. Ne imenujete ljude na dužnosti da bi se bavili poslovima koji su nevezani za njihove nadležnosti, a ovo je očito bilo apsolutno s one strane zakona", rekao je Plenković, dodavši da će se vidjeti hoće li Rimac tražiti aktivaciju toga prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što ja sad tu mogu? Takvi su propisi. To postoji zbog toga da ne odete iz ministarstva X u firmu Y kojoj bi na neki način moglo pogodovati to što ste radili u ministarstvu. To se zove tzv. cooling off period. Ovo je neka druga vrsta cooling offa", rekao je Plenković.

Da takvoj praksi treba stati na kraj smatra i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je jučer rekao da bi trebalo mijenjati zakon kada je riječ o plaćama 6+6 mjeseci nakon prestanka mandata osobama koje se kazneno goni zbog sumnje na korupciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petrović za RTL: Evo kako to riješiti

Antikorupcijski stručnjak, bivši predsjednik udruge Transparency International, a danas predsjednik ORAH-a Zorislav Antun Petrović za RTL.hr kaže da se sve to može riješiti vrlo jednostavno.

"Vrlo jednostavno zakonskom izmjenom može se odredba 6+6 regulirati kako bi se spriječilo da ljudima osumnjičenim za ozbiljan kriminal plaće idu na teret poreznih obveznika", kaže nam Petrović i dodaje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Onog trenutka kad je podignuta optužnica plaća se zamrzava i isplaćuje ako optuženik bude oslobođen. Na ovaj način bi optuženi dužnosnici bili motivirani surađivati u procesu ako su nedužni jer bi im bilo u interesu čim brži završetak postupka", tvrdi naš sugovornik i zaključuje:

"U slučaju da se postupak oduži onda bi im se plaće isplaćivale sa zateznnim kamatama", kazao je za RTL.hr Zorislav Antun Petrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo