Nepravomoćno osuđen na 6 godina zatvora! / Dolački proglašen krivim za pljačku u sjedištu policije: 'Neću bježati jer nemam dvojno državljanstvo kao neki'

'Sve mi je bilo jasno još prije dva tjedna kada sam slučajno čuo tužitelja što je pričao po sudskim hodnicima'

5.2.2019.
14:10
VOYO logo

Danas u 14 sati objavljena je presuda suspendiranom policijskom načelniku Željku Dolačkom koji je optužen da je u  travnju 2016. lažirajući provalu u sef u sjedištu zagrebačke policije, ukrao dva kilograma zaplijenjenog zlata, oko 640.000 kuna i gotovo 290.000 eura, koji nisu pronađeni, a prema kojoj je Dolački proglašen krivim. Sud mu je nepravomoćno odredio 6 godina zatvora, oduzima mu se 3 milijuna i 300 tisuća kuna te mora platiti 141 tisuću kuna sudskih troškova.

Dolački, naime, danas nije prisustvovao proglašenju presude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Dolački je uhićen i smijenjen krajem travnja 2016., a 10. lipnja te godine je izašao iz istražnog zatvora nakon što je USKOK ispitao 30-ak svjedoka. Zbog krađe iz policijskog sefa sa svojih dužnosti tada su odstupili ravnatelj policije Vlado Dominić, načelnik zagrebačke policije Goran Burušić i još dvojica zagrebačkih policijskih dužnosnika. 

Suđenje je krenulo prije 2 godine, ni zlato ni novac nikad nisu pronađeni, ali zato u sudnici zadnjih tjedana glavnu ulogu ima pila za željezo. Prvu je donio Dolački da dokaže da to nije ona kojom je prepiljen sef u njegovom uredu, a sada ih u spisu ima već četiri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Završne riječi tužiteljstva zamjenik ravnateljice USKOK-a Slobodan Šašić podnio je na zadnjem ročištu prošloga tjedna u pisanom obliku te je ustvrdio kako je tijekom postupka neosporno dokazano da je počinitelj počinio djelo koje mu se stavlja na teret te da je obrana postavljena "bez ikakvog relevantnog dokaza" i da je "podmetanjem neutemeljenih dokaza dodatno nanijela štetu policijskoj službi u kojoj je optuženi radio godinama".

Odvjetnik Dolačkog Davor Cahun u završnom govoru ustvrdio je da je optužnica "prepuna nelogičnostima" te da tijekom dokaznog postupka "nije dokazano ništa od onoga što se Dolačkom stavlja na teret", a iznio je i tvrdnju da se za vrijeme očevida nije poštovala propisana procedura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Otišao je iz kuće prije presude…’

Novinari Jutarnjeg lista obišli su Dolačkovu kuću u Starom Ćiću, međutim ni ondje ga nisu pronašli. No, još uvijek postoji mogućnost da se sam prijavi u najbližu policijsku postaju, odnosno u postaju u kojoj ima prebivalište.

Njegov odvjetnik Davor Cahun po izlasku iz sudnice izjavio je da je pravo Dolačkog bilo da se ne pojavi na sudu te da je on punoljetna osoba, ali i to da mu on sam ništa nije savjetovao. “Stvar je vjerovanja, nije čovjek došao, to je njegovo pravo, on je punoljetna osoba”, rekao je njegov odvjetnik Cahun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno, predstavnik USKOK-a je kazao kako ne vjeruje da je Dolački pobjegao. “Ne mislim da je u bijegu jer je vrlo neugodno dobivati u sudnici lisice na ruke”, kazao je Slobodan Sašić, zamjenik ravnatelja USKOK-a

Članovi obitelji Željka Dolačkog govorili su za Jutarnji list. “Što da vam kažem!? Željko je jutros otišao iz kuće kako bi se prije objave presude našao s odvjetnikom. Iz medija smo doznali da se nije pojavio na objavi presude. Stavite se u njegovu kožu, osuđen je bez dokaza. Ne znam gdje je, možda se već prijavio u zatvoru Remetinec, jer on je čovjek koji poštuje zakon. Uvjeren sam da će vrlo brzo sve isplivati na površinu. I na političkoj razini, kada će se vidjeti tko je u ovome svemu imao prste. Izrečena kazna je drakonska”, rekao je jedan, neimenovani član Dolačkove obitelji za Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dolački: 'Nema bježanja, ja sam u gradu'

Željko Dolački nije pobjegao iz zemlje, nego je, prema vlastitim riječima, 'u gradu'. Bivši policijski načelnik, koji je zbog krađe zlata i novca danas osuđen na šest godina zatvora, javio nam se i jasno rekao da se ne misli skrivati.

"Nema bježanja! Neću bježati jer nemam dvojno državljanstvo kao neki. Čim stigne rješenje o uhićenju, vidjet ću se s odvjetnikom i odraditi svoju dužnost. Ja sam trenutno u gradu, a na presudu nisam došao jer sam se do zadnjeg trenutka nadao da ćem biti oslobađajuća. Međutim, vrteći film, prije dvije tjedna na sudskom hodniku, tužitelj je govorio okupljen novinarima da sam ja već osuđen, ali da još samo ne zna na koliko. Sudske odluke se po ovome ne donose po sudnicama, nego negdje vani. Šokiran sam presudom, kao i visinom kazne. Vjerujem u pobjedu, ako ne na Hrvatskom, onda na europskim sudovima", rekao je  za Jutarnji list Željko Dolački.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo